10:28 / 20.02.2019.

Autor: S.M./HRT

Butković: Postoje zainteresirani za Croatia Airlines

-

-

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je novinarima uoči užeg vladinog kabineta da će ondje možda biti riječi i o Croatia Airlinesu (CA).
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je novinarima, uoči užeg vladinog kabineta, da postoje zainteresirani potencijalni strateški partneri za Croatia Airlines (CA) te kako vjeruje da će se sutra na sjednici Vlade naći točka o formiranju međuresornog povjerenstva koje će zajedno s Upravom voditi proces pronalaska strateškog partnera.

Na pitanje novinara zašto misli da će proces pronalaska strateškog partnera ovoga puta uspjeti, Butković je odgovorio da "ima zainteresiranih koji se javljaju", dok je na primjedbu novinara da nisu svi dijelovi Croatia Airlinesa jednako profitabilni te postoji li stoga mogućnost "razbijanja" kompanije, kazao da "ima više scenarija".

- Ide se prema privatizaciji, pronalasku strateškog partnera. Formirat ćemo povjerenstvo međuresorno koje će to provoditi. Povjerenstvo će voditi čitav proces zajedno s Upravom. Uprava će izabrati financijskog savjetnika u završnoj fazi tog procesa. Financijski savjetnik bi nam trebao dati neke od modela koji bi se mogli primijeniti u pronalasku strateškog partnera - u kojem omjeru, u kojem postotku i na koji način, dodaje i naglašava da je Croatia Airlines stabilizirana i da povećava svoje prihode.

Butković napominje da u slučaju CA potencijalni strateški partner koji ne dolazi iz EU ne može postati vlasnik više od 49% tvrtke.

- No ne znači da netko neće biti zainteresiran ako neće biti većinski, to nije isključeno, tako da pričekajmo tu cijelu proceduru koja treba ići, poručuje Butković.

Navodi da kompanija povećava svoje prihode, a kako će se od slijedeće godine ići u novi PSO ugovor (Public Service Obligation), kojim će se sigurno povećati sredstva i izdvajanja za poticanje nekih linija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!