Butković: Prioriteti Pelješki most, željeznica, obnove luka, širokopojasni internet

24.07.2020.

07:15

Autor: Eliana Čandrlić Glibota/I.Z./U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

default error photo
Butković je istaknuo da njegovu ministarstvu nije prijetilo spajanje jer je samo po sebi veliki resor. Vezano uz smanjen broj ministarstava rekao je da smatra da će biti lakše raditi i da će ministarstva biti operativnija.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji "U mreži Prvog" rekao je da je po njegovu sudu saziv 10. Hrvatskog sabora kvalitetniji od prošlog. Kazao je da je jučer u sabornici bilo kvalitetnih rasprava, ali nije očekivao da će pojedini klubovi odmah na prvoj sjednici Sabora biti protiv Vlade.

- To je njihov odabir, to je njihov stav, najbitnije je da je Vlada izglasana jer je u ovom trenutku potrebna stabilnost, posebno zbog situacije s COVID-om, dodao je ministar Butković.

Istaknuo je da je za Hrvatsku najbitnije da se Vlada izglasala i da su partneri bili riješeni nakon izborne noći.

Butković je istaknuo da njegovu ministarstvu nije prijetilo spajanje jer je samo po sebi velik resor. Vezano uz smanjen broj ministarstava rekao je da smatra da će biti lakše raditi i da će ministarstva biti operativnija.

- Mislim da su dobro pogođena ministarstva koja su spojena jer ključ je da na razini Vlade dobro komunicirate s kolegama, da suradnja između ministarstava bude dobra i protočna. Sve što se radi u svom resoru vezano je i za druge resore i ako tu ne postoji kohezija i zajednička volja te protočnost u donošenju odluka, onda ta Vlada nije kakva treba biti, poručio je Butković.

Naglasio je da smatra da ljudi koji su jučer izabrani mogu odgovoriti na sve izazove. Ministar je naglasio da nova Vlada odmah kreće s radom. Kazao je da će se odmah danas na sjednici Vlade uputiti Prijedlog zakona o obnovi grada Zagreba u Hrvatski sabor.

- Sljedeći tjedan će u Saboru biti na prvom čitanju te se nadam da će biti usvojen i krajem idućeg tjedna, rekao je.

Butković je naglasio da će prioriteti u njegovu ministarstvu biti osim završetka gradnje Pelješkog mosta i željeznički projekti te obnova luka, nabava autobusa i širokopojasni internet. Dodao je da će se svi veliki strukturalni projekti nastaviti.

- Promet je uz turizam najpogođeniji sektor i u jesen ćemo ići u stabilizaciju i oporavak svih tih tvrtki i cijelog sektora koji je pogođen koronakrizom. Idemo u stabilizaciju da bismo cijelom prometnom sektoru olakšali funkcioniranje. Usprkos turističkoj sezoni promet se još nije vratio te prijevozničke tvrtke imaju 40-50% ostvarenog prometa u odnosu na prošlu godinu. Tako da je to još uvijek problem na koji moramo znati najbolje odgovoriti, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Istaknuo je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima već u pripremi paket mjera. Butković je naglasio da vjeruje da neće biti probijanja rokova kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta.

- Što se tiče samog mosta, stvari idu dobro, dodao je.

Butković je naglasio da je veliki uspjeh Vlade dobivanje 22 mlrd eura iz Europe. Naglasio je da je jedan od prioriteta Vlade svakako obnova gospodarstva.

Cijelu emisiju pogledajte u videu 
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!