Butković najavio velika ulaganja u željeznicu: Do 2030. ćemo obnoviti veći dio glavnih koridora

01.05.2022.

20:16

Autor: HRT/E.L.S.

Ministar Oleg Butković

Ministar Oleg Butković

Foto: HRT / HRT

Na samom smo kraju, Pelješki most je gotov, nedostaci su otklonjeni, možemo biti ponosni jer uspješno završavamo projekt i spajamo svoj teritorij - rekao je za Dnevnik HTV-a Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Radi se, kaže, o 30 km pristupnih cesta i nije moglo sve završiti u isti dan, bili su tu odvojeni natječaji, korona, dogodilo nam se i povećanje cijene, ali u drugoj polovici srpnja most će biti otvoren s djelom pristupnih cesta, a kompletan projekt pristupnih cesta bit će završen do kraja godine.

Koridor Vc pri kraju

Ministar Butković je najavio i otvaranje 17 i pol km autoceste od Osijeka do Belog Manastira najesen, projekt je to vrijedan oko 500 milijuna kuna. Ostalo nam je, kaže, još 5 km do mađarske granice gdje ćemo se spojiti 2024. godine, a kako smo prošle godine otvorili i most Svilaj, kompletno 88 km Vc koridora kroz Hrvatsku će biti u cijelosti izgrađen 2024.

- Spojit ćemo se s mađarskom stranom, dok dio kroz BiH je puno složeniji i skuplji, treba i puno sredstava, a BiH nije članica Europske unije pa sve gradi puno sporije. Kada će sve biti u potpunosti gotovo, u ovom trenutku je teško reći - rekao je Butković.

Apel građevinara

Butković se osvrnuo i na dramatičan apel građevinara koji tvrde da s državom dogovore radove po fiksnoj cijeni, a onda cijena građevinskog materijala vrtoglavo naraste i oni posluju s gubicima.

- Građevinari nisu dogovorili fiksnu cijenu s državom, javili su se na javni natječaj u vrijeme kada je tržište bilo "normalno". Dogodilo se poskupljenje energenata, u ovom trenutku smo pri kraju formiranja metodologije koja će sve to definirati. Kroz desetak dana ćemo imati tu metodologiju pa se nitko ne treba bojati, država će sa svoje strane učiniti sve da se nastave svi infrastrukturni projekti, nema govora da izvođači radova opravdano neće biti obeštećeni za onu razliku koja se dogodila u odnosu na vrijeme kada su predavali ponude, odnosno ugovarali radove - objasnio je ministar.

Desetljeće željeznice

- U isto vrijeme nismo mogli graditi autocestovnu i željezničku infrastrukturu i sljedećih desetak godina će se ulagati glavno u željezničku infrastrukturu. Ove godine ćemo obnoviti, otvoriti dionicu pruge Savski Marof - Zagreb, Zaprešić - Zabok, Vinkovci - Vukovar, na mnogim dionicama zapravo već gradimo pruge, u petak je donesena odluka za početak gradnje pruge od Rijeke prema Zagrebu, moramo biti strpljivi, veliki su to projekti, traže i velika financijska sredstva, ali sljedećih desetak godina očekuje nas ulaganje oko 3 i pol milijarde eura uglavnom iz europskih fondova i do 2030. ćemo sigurno obnoviti veći dio glavnih koridora u Hrvatskoj - najavio je Butković.

Sukob predsjednika i premijera

Upitan za komentar sukoba između premijera i predsjednika, Butković je odgovorio da zapravo sukob i nema.

- Predsjednik u svom stilu iznosi uvrede na račun Vlade, na račun premijera, danas je rekao i da je nabava višenamjenskih borbenih aviona beskorisna, a prije par mjeseci je govorio da je to strateška i dobra odluka za Hrvatsku. Da biste s nekim surađivali, on mora biti razuman i uračunljiv, a kada vidimo što se sve događa, ovo nije slučaj. Ali ne brinite, neće biti nikakvih blokada, mi radimo svoj posao, vodimo državu onako kako najbolje znamo i rješavamo probleme - poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!