18:21 / 29.03.2018.

Autor: HRT

Butković u Dnevniku: Za 15 dana ugovor s izvođačima o izgradnji Pelješkog mosta

-

-

Foto: - / -

Most će se graditi u četiri faze i trebao bi biti dovršen 2021. godine, rekao je Butković.
Vlada je dala suglasnost i za drugu fazu refinanciranja dugova cestarskog sektora, i to kod domaćih banaka u iznosu od milijardu i 800 milijuna eura.

Lanjskim izdavanjem euroobveznice i današnjom odlukom refinancirano je oko 60% ukupnog cestarskog duga, koji iznosi 5 milijardi eura. Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka - Zagreb i Hrvatske ceste time će na kamatama uštedjeti 50 milijuna eura godišnje.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gostujući u središnjem HRT-ovom Dnevniku, ponovio je da će kreditno zaduženje kod domaćih banaka cestarskim tvrtkama omogućiti refinanciranje postojećeg kredita. Cilj je, naglasio je, da ta trgovačka društva dugove otplaćuju iz poslovanja idućih 12 godina. Ove godine struka će dati odgovor na pitanje o načinu naplate cestarine, a budućnost je sigurno GPS sustav. Autoceste bi 2033. trebale početi zarađivati, rekao je.

U vezi s gradnjom Pelješkog mosta, u idućih 15 dana potpisat će se ugovor s izvođačima. Nema informacija o tome jesu li kineski izvođači već imali razgovore s nekim podizvođačima, no očekuje da će kao podizvođači biti angažirane hrvatske građevinske tvrtke, ali i brodogradnja. Most će se graditi u četiri faze i trebao bi biti dovršen 2021. godine, rekao je Butković.

Radovi na mostu Čiovo dobro napreduju s novim izvođačem i očekujemo da će biti završen u roku - 15. srpnja, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!