20:02 / 16.12.2019.

Autor: IMS/Tema dana/HRT

Butković: Ulagalo se u ceste, na redu su pruge

-

-

Foto: - / -

U sljedećih petnaestak godina najveći akcent će biti na gradnji željezničke infrastrukture, rekao je ministar Oleg Butkovi.
Nakon pune 52 godine Hrvatska je dobila prvu dionicu nove pruge. Riječ je o dionici Gradec - Sveti Ivan Žabno, dugoj 12 kilometara, a vrijednost cijelog projekta, sufinanciranog iz europskih fondova, iznosi 258 milijuna kuna. Dionica je to kojom prometuju prigradski vlakovi, ali ključna za skraćivanje puta od Bjelovara do Zagreba, koji će se ubuduće prijeći za jedan sat.

O daljem razvoju željezničke infrastrukture u Temi dana govorio je ministar ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Na prvu kad gledate doista je to porazno i smiješno, ali postojali su objektivni razlozi zašto je tome tako. Naime Hrvatska je nakon izlaska iz rata donijela političku odluku da će odraditi najprije autoceste i tu tom smislu je cestovna infrastruktura gotovo izgrađena u Hrvatskoj. Mi smo ove godine izgradili dvije nove zračne luke, Dubrovnik i Split, prošle godine Zagreb, tako da što se tiče drugih infrastrukturnih projekata ona je u dobrom stanju, moderna je i modernizirana, ali željeznička infrastruktura je nešto što će sada i u sljedećem razdoblju sljedećih petnaestak godina najveći akcent će biti na gradnji željezničke infrastrukture.

Već ćemo u petak potpisati ugovor o gradnji i obnovi pruge Vinkovci -Vukovar, 80 milijuna eura, a ukupno je milijardu i dvjesto milijuna kuna i naravno i negdje do 2030. ćemo uložiti oko 3 i pol milijarde eura u željezničku infrastrukturu, istaknuo je ministar.

- Uglavnom su to projekti danas na glavnim koridorima, na mediteranskom koridoru Dugo selo-Križevci, sada ćemo donijeti odluku za Koprivnicu-Križevci-mađarska granica, dva velika željeznička projekta u luci Rijeka i naravno na bivšem desetom koridoru koji se priprema za novo operativno razdoblje. Znači ono što mogu reći je da će investicijski ciklus uglavnom u prometnu infrastrukturu seli u željeznicu, osim toga idemo u nabavku 21 novog vlaka, 10 prigradskih, 11 međužupanijskih ukupne vrijednosti oko milijardu i 200 milijuna kuna. To ćemo isto potpisati početkom 2020. godine. 

Veći dio financira se iz fondova EU, koja je uglavnom zainteresirana za dionice koje su na koridoru, ali ne samo te, nego i prigradske, rekao je ministar.   
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!