Butković: Zadar i županija među predvodnicima ulaganja u pomorsku infrastrukturu

06.12.2022.

19:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

U sklopu proslave Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, koji se u utorak obilježava u Zadru, održana je konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istaknuvši tom prigodom da su Zadar i Zadarska županija među predvodnicima u ulaganju u pomorsku infrastrukturu.

- Zadar je grad koji je uvijek bio, kao i Hrvatska, okrenut moru, i naravno da su interesi ovdje i u ovoj županiji itekako veliki kada govorimo o pomorstvu, razvoju pomorstva i svemu onome što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada RH čine na tom planu, izjavio je Butković.

Dodao je da će se u sklopu konferencije održati dva panela, a na jednom od njih govorit će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

- To je zakon koji će Vlada usvojiti do kraja ove godine i proslijediti u Hrvatski sabor, najavio je te naveo da je cilj učiniti transparentnima sve postupke oko dodjele koncesija i koncesijskih odobrenja te da se kontrola na samom pomorskom dobru i nadzor provode na još stroži način te da se sankcioniraju svi koji budu zloupotrebljavali pomorsko dobro.

Osvrnuo se i na veliki investicijski ciklus, vrijedan oko dvije milijarde kuna, u pomorsku, odnosno lučku infrastrukturu te istaknuo uređenje rive u Zadru kao jedan od najvećih pojedinačnih projekata u tom ciklusu.

Osvrnuvši se na status pomoraca, podsjetio je na izmjene Pomorskog zakonika od prije nekoliko godina te naglasio kako se, kad je riječ o radnom statusu svih pomoraca, on unapređuje iz godine u godinu.

Najavio je i poboljšanje statusa lučkih kapetanija i ljudi koji u njima rade, a dotaknuo se i brodarstva, segmenta na unutarnjim vodama koji je, kako je kazao, nekako zapostavljen.

- U Ministarstvu smo išli s posebnom Upravom za unutarnju plovidbu. Potencijal na rijekama i unutarnjim vodama nije dovoljno iskorišten tako da se gradi terminal u Osijeku, a i u Vukovaru su određene investicije, rekao je Butković.

Dan pomorstva i unutarnje plovidbe završit će svečanom akademijom na kojoj će se dodijeliti nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj i svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!