16:27 / 08.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Butković: Želim se sučeliti s kandidatima Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Komenitrajući pridruživanje IDS-a koaliciji Restart, rekao je da bi se želio s kandidatima te koalicije sučeliti na pitanju koliko je tko učinio.
Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković u Rijeci je rekao da bi se sam želio sučeliti sa svih 14 kandidata s liste Restart koalicije za 8. izbornu jedinicu, ali da u sučeljavanju svakako treba sudjelovati i potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Komenitrajući na novinarski upit pridruživanje IDS-a koaliciji Restart, rekao je da bi se želio s kandidatima te koalicije sučeliti na pitanju koliko je tko učinio.

- Želim govoriti argumentirano o konkretnim projektima, a ne o ustašama i partizanima ili apstraktno, rekao je Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te nositelj HDZ-ove liste za 8. izbornu jedinicu. Vjerujem da će do tog sučeljavanja doći, dodao je.

Na novinarsko pitanje o slučaju otkrivanja spomenika u Mađarskoj s natpisom "Rijeka - mađarsko more" rekao je još jednom da tako što osuđuje.

- Takve izjave nisu dobrodošle iako postoje danas neki demanti iz Mađarske da je sve krivo protumačeno. Reagiralo je mađarsko veleposlanstvo i dobio sam notu, kazao je Butković.

Butković je, odgovarajući na pitanje novinara o nejednakom broju birača po izbornim jedinicama, ustvrdio da sad nema vremena za promjene. Ovakvo rješenje je već dulje na snazi i ni jedna većina u Saboru nije pokretala pitanje drugačijeg definiranja. Idemo sad po postojećim pravilima pa ćemo poslije vidjeti, rekao je.

Upitan koliko je afera s vjetroelektranama naštetila HDZ-u u predizborno vrijeme, Butković je ocijenio da svakako nije dobrodošla, ali da pokazuje da institucije neovisno rade svoj posao.

Govoreći o Miroslavu Škori i Domovinskom pokretu, Oleg Butković je istaknuo da je "činjenica da je je svaki glas članova HDZ-a za Škoru u biti nedvosmisleno glas za Bernadića i SDP".

- Ne može Škoro biti brana dolasku ljevice na vlast, kako tvrdi, jer je svaki glas birača HDZ-a za njega glas za DSP, to je matematički dokazano", naveo je.
Dodao je da bi o detaljima iz Škorine biografije, uključujući nove informacije o djelovanju u savezu socijalističke omladine, "najbolje bilo pitati eksperta za povijest Zlatka Hasanbegovića.

Na pitanje s kim će HDZ surađivati nakon izbora, Butković je rekao da treba pročekati da izbori završit pa će se o tome moći razgovarati.

HDZ će biti relativni pobjednik izbora i neće mu trebati mnogo da sastavi Vladu, a razgovarati možemo sa svima, rekao je Oleg Butković. U ponedjeljak je u Rijeci u svojstvu ministra obišao gradilište nove bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!