Buzet zna kamo s otpadom; prodaje ga i dodatno zarađuje

12.08.2023.

07:03

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja objavilo je godišnje izvješće o stopi odvojenog prikupljanja otpada namijenjenog za recikliranje. Stopa odvajanja otpada u zemlji dosegnula je samo 46 posto, unatoč tomu što smo prema europskim normativima trebali odavno prijeći 60 posto.

Od toga, samo se tridesetak posto reciklira. Istra je u zlatnoj sredini, a grad Buzet pri vrhu je popisa gradova po uspješnosti odvajanja i reciklaže otpada.

Gradonačelnik ironičan


Ovaj Buzećanin, poput svojih sumještana, razvrstavanje otpada odavno je ozbiljno shvatio.

- Više puta dovezem s autom, kad mi u kante ne stane, i sve funkcionira i ja sam zadovoljan, rekao je Ervino Jerman, Buzet.

Buzet je već dugo na visokom mjestu po kvalitetnom zbrinjavanju otpada, no gradonačelnik je - ironičan.

- Ako smo mi dobri, onda si postavljam pitanje, kakvi su tek ovi ostali? Razvrstavamo pedesetak posto, i spadamo u osam top gradova Hrvatske, što je po meni nedostatno, neću reći i sramotno, ali mogu zamisliti kako je oko nas, naglasio je buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

Više od desetljeća imaju reciklažno dvorište, stalno ga proširuju, pa i sad. Jedan su od rijetkih gradova koji razvrstan otpad prodaje i dodatno zarađuje u proračun, a manje tereti i središnje odlagalište otpada, Kaštijun.

- Kad bi svi, poput Buzeta, posebno sortirali karton, papir, drugi dan plastiku, treći limenke, pa komunalni otpad, onda Kaštijun apsolutno ne bi imao problema za normalno funkcioniranje, a komunalna bi društva dodatno zarađivala, dodao je Kajin. 

U Balama netko mora riješiti zbrinjavanje otpada


Slično upozorava i istarski župan.

- Kad pitate komunalna društva, sva ona plastika, i sve drugo što se odvojeno prikupi, često završi opet na nekom odlagalištu, kazao je istarski župan Boris Miletić.

Bale, turistički sve uspješnije i atraktivnije, imaju iznimno slabe rezultate u odvojenom prikupljanju otpada.

- Moramo biti svjesni da turistička destinacija, u kojoj boravi puno ljudi, koji su neprijavljeni, tu stvaraju otpad i taj otpad negdje završi. Netko mora riješiti to zbrinjavanje, poručio je načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Gradić su opskrbili posudama za odvojeno skupljanje otpada, a nazimu će izgraditi reciklažno dvorište, te se nadaju boljim rezultatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!