Čačić o obnovi Banovine, vojnoj misiji u Ukrajini, ekstraprofitu

12.12.2022.

16:40

Autor: Oporbeni zarez/HRT

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Foto: HRT / HTV

Ništa se nije promijenilo u stavovima i izjavama Narodne stranke - Reformista sada u odnosu na vrijeme dok smo bili dio vladajuće koalicije, kazao je predsjednik te stranke Radimir Čačić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".  Kritizirao je obnovu nakon potresa na Banovini i rekao da je sam koncept krivo postavljen. 

Potvrdio je da sjever države u proračunu nije dobro prošao, kaže da i inače ne prolazi jer to nije izborna baza HDZ-a. Govoreći o tome kako je HDZ prvi put u povijesti došao na vlast u Varaždinskoj županiji, rekao je da se to među ostalim uspjelo zajedničkim snagama snagama HDZ-a, HNS-a, Čehoka i SDP-a.

- Ni u Krapinsko-zagorskoj, ni u Varaždinskoj županiji, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji HDZ nema bazu i glasove i njegov je limit ondje između 20 i 25 posto, rekao je Čačić. 

Emisiju možete pogledati ovdje:

Smatra da je ulazak u Schengen velika stvar za Hrvatsku i da je tu premijer Plenković je odradio veliki dio posla.

Čačić se osvrnuo i na izgradnju Pelješkog mosta te istaknuo da je još vlada Zorana Milanovića osigurala da "stvar u vezi s mostom krene".

- Srećom su most realizirali Kinezi, da smo petljali ovako kao što radimo obnovu Banije, mi danas ne bi bili na drugom stupu, kazao je i kritizirao obnovu nakon potresa.

Čačić o obnovi Banovine: Sramotno postavljen koncept

Odgovarajući na pitanje je li obnova nakon potresa bila jedan od razloga što je izašao iz vladajuće većine, rekao je da je to bilo utoliko što je javno kazao da se obnova loše provodi.  

- To je sramotno postavljen koncept, rekao je i dodao da ono što se radi na Banovini ne spada pod ministarstvo graditeljstva nego je riječ o vladinu uredu, a da su postojeći rezultati obnove tužni, sramotni i tragični.

Sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini

Narodna stranka - Reformisti glasat će protiv sudjelovanja  Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini. Teško će netko tvrditi da 14 država EU-a je protiv Ukrajine jer ne sudjeluju u toj misiji, smatra Čačić.

- Ministru vanjskih poslova dana je naredba da ode u Bruxelles i preuzme obveze a da nije pitao šefa. Njegov šef je dvojak, pola Plenković i pola Milanović, izjavio je.

Misli da bi bilo sramotno da taj prijedlog u Saboru uspije. 

Porez na ekstraprofit

Podupire porez na ekstraprofit. Zakon nije posebno loš, ali je mogao biti bolji, rekao je i dodao da će uvijek biti nepravedno oporezivanih, a neki će pobjeći koji su trebali doći "pod porezne škare".

Čačić je govorio i o Ini i MOL-u, Rafineriji u Rijeci, radu nedjeljom u okviru Zakona o radu te izbornim jedinicama u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!