14:25 / 19.02.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Čačić: Odlazak Horvata je neizbježna činjenica

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić izjavio je da uhićeni ministar graditeljstva Darko Hrvat mora otići iz Vlade te dodao da će "daljnji obuhvat i rezultati policijske akcije biti temelj za odlučivanje stranke o podršci Vladi Andreja Plenkovića".

Čačić je naglasio da činjenica da je to u povijesti samostalne hrvatske države prvi slučaj uhićenja ministra na dužnosti dovoljno govori sama za sebe te da tu činjenicu ne treba ni podcjenjivati ni relativizirati. Dodao je da premijer Plenković očito nije znao ništa o policijskoj akciji.

- To uhićenje u kontekstu jučerašnjeg izjave premijera 'da se svi postave na trepavice, da on neće nikoga smijeniti', jasno govori da premijer Plenković nije imao informacije niti da je utjecao na pravosuđe, što je često bila teza - izjavio je Čačić.

Kazao je da izjavu da je uhićenje napravljeno da se izbjegne rasprava u Saboru o sposobnosti ili nesposobnosti ministra Horvata nije vrijedna komentara.

- Ne postoji premijer ili Vlada koja bi to napravila - ustvrdio je.

- Ako istraga obuhvati još neke ministre, a postoje o tome neke naznake, odluke nisu samo odlazak Horvata - dodao je.

Predsjednik Reformista ustvrdio je da nije pitanje hoće li Horvat otići ili ne, već da je njegov odlazak neizbježna činjenica.

Čačić tvrdi da je to što je danas kulminiralo uhićenjem ministra Horvata krenulo s aferom poduzetnika Milenka Bašića, a i nastavilo se s Josipom Rimac te su po različitim osnovama drugi ulazili u mrežu USKOK-a.

- Cijelu priču sam osobno pokrenuo prijavivši Bašića policiji. On mi je u uredu rekao: 'Mi znamo nagraditi svoje prijatelje, znamo se obračunati sa svojim neprijateljima'. Izbacio sam ga iz ureda. Nakon toga je imao dovoljno bezobrazluka, što samo dokazuje kakve vrste kriminalnog ponašanja su kod nas ukorijenjene, da mi tu rečenicu napiše SMS-om, što sam policiji službeno prijavio prije četiri godine - rekao je Čačić.

Šef Reformista poručio je da je dobro da pravosudni organi bez utjecaja politike otvaraju i počinju procesuiranje kriminalnih radnji svih razina.

- Ta kaznena djela, neupitno neprihvatljiva, kriju puno ozbiljnije stvari i pokazuju da je sustav podložan korupciji - izjavio je Čačić.

- Horvat uopće više ne može biti tema u Saboru, on mora otići. A obim koji će pokazati ova akcija će biti predmet našeg daljnjeg odlučivanja - ponovio je predsjednik Reformista o podršci Vladi Andreja Plenkovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!