12:58 / 06.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Čačić najavio da će podržati Plenkovićevu vladu

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Reformista smatra da je konačni rezultat izbora optimalan za Hrvatsku u ovom trenutku.
Narodna stranka Reformisti, koja je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, podržat će HDZ-ovu vladu Andreja Plenkovića, potvrdio je predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.

-
Izbori za Sabor: Hrvatska je odlučila     
- HDZ već danas kreće u pregovore o sastavljanju Vlade     

Svoj jedini mandat Reformisti su osvojili u 3. izbornoj jedinici gdje je izabran upravo Čačić.

Komentirajući rezultate izbora rekao je da su bili iznenađenje u odnosu na ankete i da su bila ključna dva razloga, mala izlaznost i puno rubnih mandata.
Spomenuo je da se njihov rezultat cijele postizborne noći kretao između nula i tri mandata.

- Za par stotina glasova izgubili smo mandat u 6. izbornoj jedinici Darinka Dumbovića i na kraju za koju tisuću u 2. izbornoj jedinici Željka Lackovića. Moglo je završiti i ovako i onako. Recimo, ona grupacija Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom završila je s tri mandata, komentirao je Čačić.

Predsjednik Reformista smatra da je konačni rezultat izbora optimalan za Hrvatsku u ovom trenutku.

- Očito je da lijevi centar nema snage da preuzme vlast, a da desni centar sad stvarno može postati desni centar. Zato jer Plenković sa svojih 66 mandata, uz podršku HNS-a, našu podršku i manjince, za formiranje vlade ima 76 zastupnika, rekao je Čačić.

Dodao je da nikakvi radikali i ljudi "s političkim porukama i stavovima ispod europskih civilizacijskih dosega" nisu u poziciji da ga ucjenjuju.

Svoju bivšu stranku HNS, iz kojeg je isključen 2014., opisao je kao završenu priču jer su s 14 mandata pali na 9 na prošlim izborima i sada na jedan.

Čačić je dodao da je Reformistima važno da su prisutni u parlamentu.

- Od vlade ne tražimo apsolutno ništa, niti da budemo u vladi. Jedini naš zahtjev je da sjever ima ravnopravni tretman kao i svi drugi, kazao je Čačić pojasnivši da to znači bržu realizaciju projekata pruge Čakovec-Varaždin-Krapina-Zagreb, cesta i obilaznica te centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice s apliciranjem na europska sredstva.

Kao župan Radimir Čačić neće ići u saborske klupe već će njegovo mjesto zauzeti potpredsjednica stranke Natalija Martinčević, koja je bila druga na listi u 3. izbornoj jedinici, a imala je i drugi rezultat preferencijalnih glasova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!