11:48 / 08.12.2020.

Autor: Ivica Grudiček/I.Z./HRT

Čačić: Nismo više najgori u Europi, mjere daju rezultate

-

-

Foto: - / -

Župan Čačić istaknuo je da zahvaljujući strožim mjerama, koje su na snagu stupile prije više od dva tjedna, možemo očekivati laganu stabilizaciju i stagnaciju broja oboljelih.
Trenutačna situacija uzrokovana pandemijom bila je glavna tema aktualnog sata varaždinske Županijske skupštine koja je održana s pomoću ZOOM aplikacije. Vijećnike je zanimalo kada će napokon varaždinska regija doći u povoljniji položaj i hoće li zdravstveni sustav izdržati. ➡️ Covid-19 - najnovije informacije

Župan Čačić istaknuo je da, zahvaljujući strožim mjerama koje su na snagu stupile prije više od dva tjedna, možemo očekivati laganu stabilizaciju i stagnaciju broja oboljelih.

- Vidimo da imamo lagani pad, da je gotovo sigurno da mi, ako se ne dogodi nešto spektakularno, nećemo prijeći 300, a naši su kapaciteti još s rezervom, na oko 150. Dakle, gadno je, nismo više najgori u Europi, Hrvatska nas stiže. Sjeverne županije, jedna nas je prestigla, a druge su nam odmah za repom. Za nekoliko dana će nas stići i prestići. Ono što možemo sa sigurnošću reći da mjere daju rezultate, kazao je varaždinski župan Radimir Čačić.


Čačić: Županijski proračun za 2021. konzervativan

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu od 290,6 milijuna kuna veći je od ovogodišnjeg za 2,1 posto, a župan Radimir Čačić na online sjednici Županijske skupštine ocijenio ga je konzervativnim.

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu prihvaćen je s 29 glasova, a šest HNS-ovih zastupnika i nezavisni vijećnik Mladen Rogina bili su protiv.

- Vlada je predvidjela porast BDP-a od pet posto, mi idemo opreznije i previdjeli smo povećanje proračuna 2,1 posto. Proračun za 2021. je još manji u odnosu na 2019. zbog ovogodišnje krize koju smo prošli. Gadna godina, ali držali smo proračun pod kontrolom, ocijenio je župan Čačić.

Glavni razlog povećanja proračuna iznos je od 33,1 milijun kuna, koji je planiran s osnove naplate tražbina po svim sporovima s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za najamnine za školske objekte izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, što nije bilo planirano ovogodišnjim proračunom, objašnjeno je na sjednici.

Županijski su vijećnici većinom glasova prihvatili i odluku o odobravanju sklapanja sudske ili izvansudske nagodbe u nepravomoćnim parničnim predmetima pokrenutim radi isplate sufinanciranja troškova najamnina za školske građevine po modelu javno-privatnog partnerstva na području Varaždinske županije.

Država je po prvoj i drugoj tužbi Varaždinskoj županiji uplatila 14,2 milijuna glavnice i 4,4 milijuna kamata. Još su nepravomoćne presude za treću i četvrtu tužbu. Županijska skupština donijela je odluku o nagodbi s odricanjem potraživanja isključivo zateznih kamata u parničnim predmetima koji nisu pravomoćno presuđeni. Točan izračun utvrdit će se nagodbom u trenutku njezina sklapanja.

- S obzirom na predstojeće projekte, poput izgradnje Osnovne škole Ivanec i dogradnje Glazbene škole Varaždin, spremni smo se odreći zateznih kamata i smatramo to doprinosom budućoj suradnji, rekao je župan Čačić.

U Varaždinskoj županiji provode se dva projekta regionalnih centara kompetentnosti, onog u poljoprivredi Srednje škole Arboretum Opeka Marčan te onog inovativnih zdravstvenih tehnologija Medicinske škole Varaždin. Ukupna im je vrijednost 183,8 milijuna kuna. Iz europskih će se fondova sufinancirati sa 158,1 milijun kuna, a Varaždinska će županija dodati 25,7 milijuna, jednoglasno su potvrdili članovi Županijske skupštine.

Projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi obuhvaća rekonstrukciju i prilagodbu dvorca Opeka i omogućavanje pružanja teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju.

Projektom Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija Medicinska škola Varaždin postat će referentni centar u Republici Hrvatskoj za dokvalifikacije i prekvalifikacije obrazovanja odraslih za zdravstvene djelatnike koji su srednju školu završili u zemljama bivše Jugoslavije, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Albaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!