Čačić u Nu2: Bandić je pomogao nama, kao i mi njemu

14:01 / 13.01.2019.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Na početku HRT-ove emisije "Nedjeljom u dva" Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti, kazao je kako smatra da će on uvijek biti političar i da političari ne bi trebali imati dobnu granicu do koje bi mogli biti aktivni.
Na početku HRT-ove emisije "Nedjeljom u dva" Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti, kazao je kako smatra da će on uvijek biti političar i da političari ne bi trebali imati dobnu granicu do koje bi mogli biti aktivni.

- Sreo sam potpuno jednak postotak pametnih i bedastih, poštenih i nepoštenih, vrijednih i lijenih i među ljudima s 25 godina i među onima sa 70. Razlika je u tome, vjerojatno, što s godinama neke stvari gledaš s malo više širine i malo mirnije, rekao je Čačić.

Govorio je i o razočaranju u ljude. Kazao je da nikada iz vlastitih ambicija nije nekomu zabio nož u leđa te pritom spomenuo Nikicu Valentića kao nekoga s kim je imao vrlo korektno iskustvo.

"Bandić je nama pomogao, kao i mi njemu, da uđemo u 6. izbornu jedinicu" 

Odgovarajući na pitanje zašto je izlazio na izbore s Milanom Bandićem i što je 2016. bilo privlačno ondje, a danas nije, Čačić je rekao da je te godine tražio partnere u centru s kojima bi mogao izaći na izbore.

- Bilo je jasno da je za svaku političku stranku, pa tako i našu, bilo važno da ima i saborsku govornicu. Naša je procjena bila da imamo vrlo riskantnu poziciju u rastu Živog zida i Mosta. Bilo nam je jasno da moramo imati partnera. Nakon izbora stvari su se pokazale uglavnom onakvim kako smo i računali. Malu nam je štetu ta koalicija nanijela u Varaždinskoj županiji jer Bandić ondje nema potporu, kazao je.

Optužnice na račun Bandića ne smatra bitnom temom. "Kada netko bude osuđen, onda su stvari jasne. Mi smo tada htjeli poslati poruku da je politika mjerljiva disciplina. Bandić je nama pomogao, kao i mi njemu, da uđemo u 6. izbornu jedinicu. Jasno smo rekli da će Dumbović dobiti preferencijalne glasove. Bilo je korektno da formiramo klub, ali za klub nismo imali trećega", izjavio je Čačić.

- Kada su kolege, predstavnici nacionalnih manjina, išli prema klubu zastupnika u kojemu je Milan Bandić, mi nismo imali problema s tim jer su oni izabrani glasovima koji ih nisu definirali ni kao SDP ni kao HDZ. Kada je prema tom klubu krenula jedna lavina, onda je to postalo neprihvatljivo, kazao je.

- HNS je napravio udar na bazičnu političku scenu kada je nakon potpisanog sporazuma na lijevom centru poručio svojim biračima - vi ste naivni, naš interes i stolice su važniji, rekao je Čačić.

Čačić o Plenkoviću i njegovu odnosu s Brkićem i Đakićem 

Na pitanje misli li da će se Plenković "riješiti" Milijana Brkića, smatra da hoće. "Josipa Đakića neće se "riješiti" jer je on uvijek na liniji predsjednika HDZ-a", dodaje.

- Ovoga trenutka nitko nije ozbiljna opasnost za Plenkovića. Sam nije umočen u korupciju, što je vrlo važno. Dovoljno je dobro pozicioniran. Stavio je jednog od svoja dva najbliža čovjeka na poziciju ministra unutarnjih poslova. Stavio je Božinovića na ključno mjesto koje prati mafijašku spregu prave mafije i političkog podzemlja, posebno na dodirnoj točci tajnih službi. To je strašno, kazao je Čačić.

Čačić: Prijetnja - metak u čelo

Zatim je rekao "jednom je došao jedan njihov predstavnik i kazao da mi poručuje da ću dobiti metak u čelo ako ne promijeni retoriku". 

- Taj način se nije bitno promijenio. To je jedan od najvećih krimena predsjednice RH. To nitko dovoljno jasno ne govori, da je Lozančića, koji je došao kao čovjek koji nikakve veze nema s ovom kaljužom, nije ni SDP-ov ni HDZ-ov, tako strastveno željela maknuti. To je loše, rekao je.

Na pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića kako je završila prijetnja "metak u čelo", rekao je da je poslao pismo premijeru, predsjedniku Sabora i Vrhovnog suda. "Ni premijer ni predsjednik Sabora nisu trepnuli, ali mi je predsjednik Suda (Olujić) poslao pismo. Poslije se o tome otvorila istraga", dodaje.

Čačić smatra da Plenković nakon europskih izbora može napraviti više-manje što god hoće u HDZ-u. Govoreći o ulozi i poziciji Mosta, rekao je da je to jedna tvrda demokršćanska stranka s klerikalnim temeljima, a za Živi zid da su opasni ignoranti.

Čačić je govorio i o Daliji Orešković. Smatra da je ona jedna suvisla, ozbiljna žena koja ima visoku razinu kvalitetnih civilizacijskih poruka koje nisu lijeve. 

Čačić: Antifašizam je temelj civilizacije

Govoreći o antifašizmu, istaknuo je: "Antifažizam je temelj civilizacije, ne postoji nitko pri zdravoj pameti , odgovoran i ozbiljan, tko se može suprotstaviti konceptu i ideji otpora zločinu i koljačima, ljudima koji su bili u stanju pobiti ljude zbog vjere, rase, spolne orijentacije". Za sebe kaže da je antifašist bez ikakva ostatka.

Čačić: Nema problema s gostovanjem u Bujančevoj emisiji

Stanković ga je pitao kako to da kao antifašist nema problema s gostovanjem u emisiji čovjeka koji revitalizira zločin u Jasenovcu, Čačić kaže da "nema nikakav problem s njim, on je tamo naš iz toplica".

- Ja nemam nikakav problem s njim i njemu je jasno, i meni je jasno, i svim gledateljima koji gledaju emisiju, koja je vrlo gledana, potpuno je jasno da smo mi na potpuno suprotnim pozicijama i ja to velim. A to mi daje govornicu gdje to mogu jasno reći. Pri čemu ja ni na koji način ne sporim nikomu pravo da misli što god hoće do granice kada to prelazi, po mom sudu, u nešto što bi trebalo biti apsolutno kažnjivo. Velik dio toga što zastupa Bujanec trebalo bi biti kazneno gonjeno, kazao je.

Ne vidi paradoks sudjelovanja u takvoj emisiji i drži da uopće ne skače sam sebi u usta. U njegovoj emisiji sudjeluje jer tada ima priliku svoja stajališta njegovoj publici jasno reći.

- Ta publika koja gleda Bujanca sigurno ne gleda mene u medijima koji su centristički ili lijevo orijentirani. To je njegova publika i ako vi smatrate da nije vrijedno tim ljudima govoriti, ja mislim da je to potpuno krivo. Tim ljudima treba govoriti, kazao je Čačić.

Čačić o Kolindi Grabar-Kitarović: Trebamo predsjednicu, ne prevoditeljicu

Na pitanje hoći li dati potporu Kolindi Grabar-Kitarović ako se opet kandidira na predsjedničkim izborima, kazao je "ni slučajno, pa ni onda".

- Mi trebamo predsjednika Republike. Trebamo čovjeka koji kada ide u izbore ne govori stvari koje ne zna i tada se sam po sebi, po definiciji, diskvalificirao. A ako zna, a daje izjave kakve je davala naša predsjednica RH o tome da ćemo postati najrazvijenija zemlja Europe, to nije nešto što ja smatram da bi trebala biti razina jednog predsjednika republike. Žena je pristojno obrazovana, u smislu jezika i takvih kategorija, ali ne trebamo mi prevoditelja, trebamo predsjednika Republike, kazao je Čačić.

Osvrnuo se na bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, kazao je da on zna više o politici nego što su ljudi mislili da zna i da je on mnogo slojevitiji nego što to na prvi pogled izgleda.

Čačić: Na ljevici nema jačeg protukandidata Grabar-Kitarović od Milanovića

Kazao je da na ljevici ne vidi nikoga tko u startu ima više neupitnih šansi da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora s aktualnom predsjednicom od Zorana Milanović.

- On će ući, tko god da ga kandidira, i da se sam kandidira, smatra.

Za dolazak Živog zida na vlast kaže da bi to bilo čisto samoubojstvo ove zemlje, ali do toga neće doći jer objektivno ne može doći.

Na pitanje vjeruje li u veliku koaliciju kaže da će se ona dogoditi kao krajnji izlaz, ako ne bude drugog. Čačić smatra da, što se tiče Milanovića, u kojoj god formi da se kandidira, ući će u drugi krug. U drugom krugu dolazimo do polarizacije i što god rekao, on je ipak lijevi, to je bazično i tada, prema Čačičevu sudu, to otvara ozbiljne šanse Grabar-Kitarović da pobijedi.

Smatra da drugi mandat Grabar-Kitarović ne bi bio dobar za zemlju. Osvrnuo se na priču da ju je premijer Plenković stavio pod kontrolu - smatra da je to sada učinio, ali da, ako dobije drugi mandat, Grabar-Kitarović može učiniti sve što hoće da bi odradila dio koji nije uspjela u ovom mandatu s HDZ-ovom desnicom. U emisiji je bilo riječi i o problemima Varaždinske županije, privlačenju investicija i novca iz fondova EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!