11:52 / 12.12.2019.

Autor: Ivica Grudiček/IMS/HRT

Čačić: Županija pobijedila državu; stigla reakcija HNS-a

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: - / HRT

U rujnu 2016. uime Varaždinske županije tadašnji župan Predrag Štromar podignuo tužbu
Kako kaže župan Varaždinske županije, država nije plaćala svoje obveze po modelu javno-privatnog partnerstva iako se zakonski obvezala da će sufinancirati izgradnju škola i dvorana s 15 milijuna kuna godišnje.

U rujnu 2016. godine tadašnji župan Predrag Štromar uime Varaždinske županije podignuo tužbu.

- No Štromar je postao potpredsjednik Vlade i ministar u Ministarstvu graditeljstva i na taj dug je zaboravio. Iako su premijer i ministri rekli da će se dug isplatiti, do današnjeg dana nije realizirano ništa, rekao je Radimir Čačić.

Donesene su nepravomoćne presude 15. travnja 2019. Trgovačkog suda u Varaždinu na koje se Ministarstvo obrazovanja žalilo.

- Ne samo da nisu vratili novac za koji su sami tvrdili da ga treba vratiti već su to i sami spriječili, žaleći se na tu presudu, dodaje.

- Odgovornost Vlade jest ta što nije spriječila da HNS direktno radi štetu Varaždinskoj županiji. Jučer smo dobili presudu Visokog trgovačkog suda za prve dvije tužbe gdje se pravomoćno utvrdilo da nam država treba platiti više od 14 milijuna kuna, odnosno sa zateznim kamatama 18 milijuna 600 tisuća kuna koje moraju biti isplaćene u roku od 8 dana. Ako se to ne ispuni, podignut ćemo kaznene prijave protiv odgovornih, zaključio je varaždinski župan.

Stigla reakcija HNS-a

Nedugo nakon Čačićeve konferencije za medije, oglasili su se iz HNS-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar je taj koji je osigurao trajno rješenje za JPP, a kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna.

Podsjetimo, 2015. i 2016. godine Predrag Štromar, tadašnji župan, pokrenuo je spor protiv države odnosno Ministarstva obrazovanja, a u travnju ove godine stigla je i nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu. Prema presudi, Predrag Štromar bio je u pravu - Ministarstvo je Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP.

Upravo je Štromar, u suradnji s ministricom Blaženkom Divjak, osigurao da se tako nešto više ne ponovi – država će, sukladno Zakonu, redovito sudjelovati u modelu JPP-a.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić kontinuirano spominje model JPP-a, no pitanje je što je on učinio kako bi riješio problem neispunjavanja obveza od strane države, a što je Općine i Gradove dovelo u nepovoljan položaj pod teretom dugovanja koja su im nametnuta upravo od strane župana. Odgovor je jasan – baš ništa.

Naime, u svojem prvom mandatu župan Radimir Čačić dogovorio je 2006. godine s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji, no taj dogovor u konačnici nije ostvaren - zbog neostvarivanja zakonskih okvira, država nije preuzela obvezu sufinanciranja.

Izostajanjem sufinanciranja od strane države Gradovima i Općinama nametnuto je da sami podmire dio iznosa, odnosno 20% za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru s privatnim partnerom, pa i više radi li se o dvorani većoj od onda važećeg standarda. Riječ je o iznosu od oko 8 milijuna kuna koji je pao na teret Općina i Gradova.

Kao tadašnji potpredsjednik vlade, Radimir Čačić nije poduzeo ama baš nikakve korake, a mogao je, kako bi pomogao Varaždinskoj županiji u vraćanju nagomilanih dugova.

Problem se probao riješiti 2013. kada su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

No i taj Sporazum je propao jer tadašnji ministar Željko Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova, niti su za to stvoreni zakonski okviri, odnosno obveza države još uvijek nije zakonski regulirana.

Dolaskom ministra Predraga Šustara sufinanciranje je jednostavno prekinuto uz opravdanje kako Sporazum nema zakonsku težinu te samim time država nema nikakvu obvezu, stoji u priopćenju HNS-a.
Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!