07:48 / 16.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Čak 40 stranaka nije dostavilo financijski izvještaj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Četvrtina od 160 aktivnih političkih stranaka, njih 40, nije ispunila zakonsku obvezu i dostavila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu koji pokazuje koliki su im bili prihodi i rashodi, koliko su donacija dobile te kakvi su im planovi za ovu godinu.
Četvrtina od 160 aktivnih političkih stranaka, njih 40, nije ispunila zakonsku obvezu i dostavila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu koji pokazuje koliki su im bili prihodi i rashodi, koliko su donacija dobile te kakvi su im planovi za ovu godinu.

Od 160 aktivnih stranaka, godišnje financijske izvještaje dostavilo je njih 120, odgovorilo je Hini Državno izborno povjerenstvo kojemu su politički subjekti, a uz stranke to su i nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici, morali svoje izvještaje dostaviti do 1. ožujka.

Istu obvezu imali su i prema Državnom uredu za reviziju, a uz to, svoje su izvještaje morali objaviti i na vlastitim, odnosno u slučaju nezavisnih lokalnih vijećnika, iznimno na mrežnim stranicama lokalne jedinice u kojoj djeluju.

Objava izvješća prilika je i da javnost vidi kolikim su sredstvima i iz kojih izvora politički subjekti raspolagali, tko su im bili glavni donatori.
Financijska disciplina popušta?

Podaci o političkim strankama upućuju na to da je njihova financijska disciplina popustila u odnosu na godinu prije, kada je izvještaje za 2017. DIP-u dostavilo 129 od 160 aktivnih stranaka, devet više nego ove godine.

DIP ne navodi koje stranke ove godine nisu ispunile obvezu, napominje da je riječ o preliminarnim podacima, no podsjeća da zakon za zaboravne predviđa kazne: administrativne, kroz obustavu sredstava za redovito financiranje, iz državnog ili lokalnih proračuna, te prekršajne. Politička stranka može za to dobiti kaznu od 50 tisuća do čak 500 tisuća kuna.

Za isti prekršaj nezavisnim saborskim zastupnicima i nezavisnim lokalnim vijećnicima zapriječene su kazne od 30 tisuća do 50 tisuća kuna. No nezavisni saborski zastupnici poštovali su zakon i DIP-u dostavili izvještaj, a isto su postupili i godinu prije.

To, međutim, nije slučaj s nezavisnim lokalnim vijećnicima, od njih 1184, 31 nije dostavio izvještaj za 2018. Ipak, ohrabruje da se u odnosu na godinu prije vidi pomak. Naime, od 1179 vijećnika obvezu za 2017. nije ispunilo njih 60.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!