11:29 / 18.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Čak 80 dana zatvora za 19-godišnjaka koji se "hvalio" videom prometnih prekršaja

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U 24 minute, koliko traje video, A. P. je napravio niz prometnih prekršaja.
Nedavno uhićen 19-godišnjak koji je na internetu objavljivao snimke vožnje na motociklu po splitskim ulicama tijekom koje je počinio brojne prekršaje u ponedjeljak je na splitskom Općinskom prekršajnom sudu kažnjen s 80 dana zatvora i 14 tisuća kuna.

Više prolazaka kroz crveno svjetlo na semaforu i više slučajeva prekoračenja brzine, sudac je tretirao kao produljena prekršajna djela za koja mu je izrekao 30, odnosno 50 dana zatvora, doznaje se na splitskom Općinskom prekršajnom sudu.

Za još nekoliko počinjenih prekršaja za koje nije predviđana zatvorska kazna, primjerice pretjecanje kolone u tunelu, mladić je dobio novčanu kaznu od 14 tisuća kuna. Sud mu je također izrekao zabranu upravljanja motociklima u trajanju od 24 mjeseca.

U prijavi protiv mladića navedeno je ukupno 15-ak prekršaja, ali su neki podvedeni u produljeno prekršajno djelo, doznaje se na sudu.

Splitska policija prošlog tjedna je uhitila mladića koji je objavljivao snimke vožnje na motociklu po splitskim ulicama na kojima se vidi kako grubo krši prometne propise i ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu zbog čega je protiv njega podnijela kaznenu prijavu za objesnu vožnju.

No, Općinsko državno odvjetništvo je zaključilo da je se ne radi o kaznenom djelu nego prekršajima pa je mladića prijavilo prekršajnom sudu. 

Na upit Hine, u tužiteljstvo su objasnili da je prema uputi Vrhovnog suda za kazneno djelo obijesne vožnje potrebna konkretna opasnost za život i tijelo ljudi, što se unatoč brojnim prekršajima nije dogodilo.

Policija je prošlog tjedna objavila da je mladiću privremeno oduzet motocikl te da će biti upućen na izvanredan liječnički pregled.

Vozilo mu po pisanju medija nije oduzeto jer mladić nije kažnjavan od 1. kolovoza, kada je stupio na snagu novi zakon o sigurnosti prometa na cestama koji omogućuje takvu mjeru ako je osoba kažnjavana.

Snimke vožnje koje je objavio na internetu mladića prikazuju kako prolazi kroz crveno, provlači se između vozila i pretječe u tunelu, a svoj motocikl Suziki naziva "Suzana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!