U Čakovcu uskoro Centar za beskućnike vrijedan 14 mil. kn

23.02.2022.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 Centar za beskućnike

Centar za beskućnike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu čakovečkoga Crvenog križa od prvog ožujka počinje s radom Centar za beskućnike vrijedan 14 milijuna kuna. 

Prostire se na osamstotinjak četvornih metara, ima nekoliko prostorija za druženja, sastanke, pet stambenih jedinica kojih se ne bi postidjele ni moderne i skupe urbane vile. U nešto manje od godine dana završen je Centar za beskućnike u čakovečkoj Mihovljanskoj ulici.

- U interesu nam je smanjiti stigmu jer beskućnici su nažalost jako stigmatizirani, a na ovaj način ćemo pokazati zajednici da oni mogu i nešto drugo nego samo boraviti u parku i ne raditi ništa, naglašava Vlatka Vincetić, voditeljica projekta.

Kolika je nužnost ovog centra nismo ni svjesni - mladi koji odlaze iz udomiteljskih obitelji i ostaju prepušteni sami sebi, bivši zatvorenici, ljudi koji su pali na dno - svi će ovdje dobiti smještaj, ali i stručnu potporu.

- Mi oduvijek imamo određeni broj osoba koje se nađu u takvoj situaciji. Imamo mlade ljude koji, na primjer, završe u kaznionici u Turopolju i nakon što završi odgojna mjera obitelj ih više ne želi te se oni nikome ne mogu vratiti. Ovo će im biti idealna odskočna daska za život, govori Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec.

Čakovečki je Crveni križ dosad uspio nepovratno iz europskih fondova privući tridesetak milijuna kuna, gotovo polovinu za završetak ovog centra.

- Osim kvalitetnog projekta koji ste morali odraditi sa svojim suradnicima, morali ste imati i najbrži prst. Mi smo tu bili deseti u apliciranju, ali smo imali najbolji projekt, naglašava Kristijan Valkaj, ravnatelj GD Crvenog križa Čakovec.

Prvi će korisnici biti useljeni prvih dana ožujka, a ovdje će dobiti sve uvjete za resocijalizaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!