Čakovec na raspolaganju ima više novca nego u proteklih 30 godina

26.05.2023.

15:19

Autor: Hina/HRT/A.S.

Dan grada Čakovca

Dan grada Čakovca

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća je obilježen Dan grada Čakovca koji po riječima gradonačelnice u sljedećih nekoliko godina na raspolaganju za projekte ima više od zbroja svog europskog novca uloženog na tom području u proteklih 30 godina.

Gradonačelnica Ljerka Cividini nabrojila je na sjednici održanoj u Centru za kulturu najvažnije projekte, naglasivši da je završena obnova središnjeg čakovečkog parka te je raspisan javni natječaj i odabrano najbolje rješenje za uređenje Trga Republike.

Uz to, otkupom potrebnog zemljišta započeo je proces koji će biti završen otvaranjem nove, IV. osnovne škole te su uređene nove jaslice i dobiven europski novac za uređenje dvaju postojećih i izgradnju novog dječjeg vrtića.

Poručila je da je najveća prilika koju su dobili pristupanje ITU mehanizmu, zahvaljujući kojem Čakovec u sljedećih nekoliko godina za veće projekte na raspolaganju ima bespovratnih 18 milijuna eura, što je više od zbroja svog europskog novca uloženog na tom području u 30 godina.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića bio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji se osvrnuo na dugoočekivani Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec, koji je potpisan u četvrtak u Zagrebu.

- Mislim da smo napravili vrlo kvalitetan sporazum, odnosno dogovor te da su osigurana sredstva za financiranje i moći će se krenuti vrlo brzo, s obzirom na to da već imamo jedan dio novca za početne aktivnosti koje isto tako iziskuju neko vrijeme, izjavio je ministar.

Veseli ga, kazao je što će svi sugrađani koji trebaju potporu u svom životnom putu, od ranih, prvih koraka do osposobljavanja imati najmodernije uvjete za ostvarivanje onog što mogu postići.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da je suradnja Županije s Gradom Čakovcem iznimno dobra te da je veliki i ključni strateški dio poslova tek pred njima. Istaknuo je da zajedno nastoje koristiti sve šanse u daljnjem privlačenju europskih sredstava.

U povodu Dana grada dodijeljena je Nagrada Grada Čakovca za životno djelo Josipu Balogu, a Zlatnik "Grb Grada Čakovca" Ivanu Zrni. Nagrada "Adama Zrinskog" dodijeljena je Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, dok je godišnja nagrada u području sporta pripala Bojanu Ružiću. Nagrada u području znanosti i obrazovanja dodijeljena je Astronomskom društvu Vega, a u području rada udruga Zrinskoj gardi Čakovec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!