09:43 / 01.10.2020.

Autor: Ivica Grudiček/I.D./T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Čakovec: Pacijent umro od sredstva za toaletu pacijenata

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U čakovečku bolnicu stigla je zdravstvena inspekcija koja ispituje okolnosti smrti 62-godišnjeg muškarca nakon što mu je intravenozno tijekom hemodijalize ubrizgano nedopušteno sredstvo.
Sredstvo zbog kojeg je umro pacijent na hemodijalizi u čakovečkoj bolnici nije dezinficijens nego medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo, izjavio je ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

HRT neslužbeno doznaje od izvora bliskog ravnateljstvu čakovečke županijske bolnice da je pacijentu ubrizgan medicinski benzin. Nesretni muškarac ubrzo je preminuo.

➡️ Pacijent preminuo tijekom hemodijalize, primio pogrešno sredstvo
➡️ Beroš: Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku 

Nakon tragičnog događaja kada je zbog pogreške u terapiji preminuo 62-godišnji pacijent, u Županijskoj bolnici Čakovec u tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kao i izvanredni unutarnji, stručni nadzor, dodaje Novinščak.

- Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije, rekao je ravnatelj bolnice.

Medicinske sestre, uključene u tragični događaj, ne rade do daljnjeg, a istragu provode i policija i državno odvjetništvo.

Ravnatelj bolnice kazao je da je pacijent bio u samoizolaciji, a da je postupak proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sl. takvih pacijenata. S pacijentom je bila jedna medicinska sestra, sama i provodila je dva postupka - odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu, pojasnio je.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni i kazao da ne zna do kada će trajati inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatirali sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.

Sindikat medicinskih sestara o smrti pacijenta u Čakovcu

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara izrazio je sućut obitelji preminulog pacijenta i pozvao javnost da se suzdrži od osude te pričeka da nadležne institucije utvrde sve činjenice tog nesretnog događaja. Sindikat podsjeća da već godinama naglašava i upozorava na nedostatak velikog broja medicinskih sestara i tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje da Hrvatskoj nedostaje 4000 do 5000 sestara i tehničara.

U trenutnoj situaciji, kada smo suočeni s epidemijom koronavirusa, medicinske sestre i tehničari, kao i ostali radnici u zdravstvu, nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, pa treba hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava, navodi među ostalim sindikat.

Međimurska županija traži očitovanja o smrti pacijenta

Međimurska županija je zatražila očitovanja i rezultate nadzora, unutarnje kontrole i inspekcije Ministarstva zdravstva u vezi s nesretnim slučajem u čakovečkoj bolnici. Iz županije su poručili da će nakon što budu dostavljena sva izvješća i nalazi te jasno i nedvojbeno utvrđene činjenice, uslijediti očitovanje osnivača o daljnjim postupcima i odlukama.

Uz napomenu da će svi provedeni nadzori i izvješća biti dostupni javnosti, Međimurska županija izražava najdublju sućut obitelji preminulog pacijenta te stoji na raspolaganju za svaki oblik pomoći i podrške.

Slučaj je komentirao i saborski SDP


Ovaj slučaj komentirao je i saborski SDP na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana starijih osoba. Njihova zastupnica, a ujedno i internistica u inkriminiranoj čakovečkoj bolnici Andreja Marić, poručuje da je greška poput jučerašnje nedopustiva. Dogodila se, tvrdi, zbog nepoštivanja ili nepostojanja bolničkog protokola. Pritom je internistica i zastupnica Marić bez sustezanja imenovala odgovorne - upravu bolnice.  

- Ne možete na istim kolicima imati sredstva koje idu intravenozno i sredstva koja idu lokalno. Znači, Uprava je zakazala, protokoli i kvaliteta skrbi su zakazali, ustvrdila je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!