12:09 / 19.08.2020.

Autor: Jasmina Grbavec/HRT

Čakovečki kardiokirurzi ruše predrasude

-

-

Foto: - / -

Prije nekoliko dana ugradili su prvi takozvani ICD uređaj za detekciju zloćudne aritmije koja izaziva naglu smrt.
Županijska bolnica Čakovec jedna je od rijetkih u kojoj se izvode složeni kardiokirurški zahvati. Prije nekoliko dana ugradili su prvi takozvani ICD uređaj za detekciju zloćudne aritmije koja izaziva naglu smrt. Osim toga, u posljednjih godinu dana intervencijski tim ugradio je čak 50 srčanih elektrostimulatora te time spasio isto toliko života.

Deniju je s 9 godina ugrađen srčani elektrostimulator bez kojeg sada ne bi mogao razgovarati s nama.

- Dijagnosticiran mi je totalni AV blok, odnosno srčani blok. Bez pacemakera znači ja ne bi više mogao nikako funkcionirati, on mi znači život, objašnjava Deni Debelec.

I od tada se redovito kontrolira. Privikao se već, kaže, na svog najboljeg prijatelja.

- Mogu živjeti nesmetano i normalno, uz naravno neka lagana ograničenja tipa da mi ne bi neki predmet doletio na mjesto gdje je pacemaker, kaže Deni.

Otkucaji su to koji život znače. Donedavno je bilo nezamislivo da se ovakvi zahvati rade u malim sredinama. No ovaj čakovečkim tim profesionalaca ruši predrasude. Posljednjih godinu dana uspješno su implantirali njih 50, a nedavno su ugradili i prvi takozvani ICD uređaj, koji detektira zloćudne aritmije koje izazivaju naglu smrt.

- Isporuče šok unutar srčanog mišića, unutar organizma i i na taj način se vrati normalan srčani rad i čovjeku se direktno spašava život, objašnjava dr. med. Mihajlo Kovačić, voditelj Odjela intervencijske kardiologije ŽB-a Čakovec.

- Ugrađujemo putem vena elektrode u srce, fiksiramo ih i na njih spajamo generator bateriju, dodaje.

Koja može izdržati 10-ak godina. Ovdje se pacijenti mogu i redovito kontrolirati.

- Znači mi puno, sad mi treba 5 minuta do bolnice, a do Zagreba najmanje sat vremena, kaže Deni Debelec.

- Nećemo na tome stati, korona nas neće zaustaviti, razvijat ćemo ovu intervencijsku dalje s nekim novim postupcima već krajem godine ili početkom sljedeće, ističe doc. dr. sc. Tomislav Novinščak.

Kako bi se brzom reakcijom te pravodobnom i adekvatnom zdravstvenom uslugom sačuvalo ono najdragocijenije - život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!