Kanader iz Grčke sretno stigao u Hrvatsku

11.08.2021.

13:27

Autor: T.D./HRT/MORH

Canadair iz Grčke sretno stigao u Hrvatsku

Canadair iz Grčke sretno stigao u Hrvatsku

Foto: D.Vujević / HRZ

U svakom trenutku Hrvatska vojska spremna je uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, poručio je ministar Banožić, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.


Protupožarni avion CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratio se u srijedu 11. kolovoza 2021. u vojarnu u Zemuniku iz Helenske Republike, gdje je sudjelovao u pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara od 6. kolovoza 2021. Tim koji je bio angažiran na gašenju velikih šumskih požara u Helenskoj Republici sastojao se od dvije posade i zrakoplovno-tehničkog osoblja.

Ministar obrane Mario Banožić tim je povodom rekao:

- Naših devet pilota i tehničara besprijekorno su odradili zadaću i sretno se vratili s pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara iz Grčke. Precizno i predano su izvršili i ovu zadaću. Uložili su nadljudske napore. To je borba u kojoj pokazuju da nema umora i hvala im na tome.

Također, naglasio je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna od zadaća Hrvatske vojske te da je Hrvatska rado pružila pomoć partneru i prijatelju Grčkoj.

- U svakom trenutku Hrvatska vojska je spremna uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima, zaključio je ministar obrane.

Kapetan kanadera, ujedno vođa tima koji je sudjelovao u gašenju velikih šumskih požara u Helenskoj Republici, prilikom dolaska je rekao:

- Ovo je jedno veliko iskustvo kojim uz humanitarnu dimenziju razvijamo svoje sposobnosti pružanjem pomoći i gašenjem požara u drugim zemljama. Također, kazao je kako je odmah po dolasku u Elefsis Military Airbase održan prvi sastanak i upoznavanje sa situacijom na požarištima, te su dodijeljene konkretne zadaće.

- Bili smo apsolutno dobro pripremljeni i spremni pomoći narodu Helenske Republike u gašenju i saniranju požarišta. Ovo je jedan od najvećih požara gdje smo sudjelovali i jedno nezaboravno iskustvo. Kolege iz Helenske Republike su nam izlazile maksimalno u susret, dobro smo surađivali. Posebno su se zahvalili Hrvatskoj vojsci i cijelom Hrvatskom narodu u ovim jako teškim trenucima, naglasio je pilot kanadera.

Posade aviona CL-415 koje su sudjelovale u gašenju požara na području Helenske Republike bile su angažirane na području predgrađa Atene, sjevernog dijela otoka Evia te na području Peloponeza.

Ukupno su ostvarena 134 leta u trajanju od 36 sati i 5 minuta, bačene su 122 vodene bombe, odnosno 732 tone vode te je utrošeno 32.215 litara goriva.

U gašenju požara u Grčkoj sudjelovale su s protupožarnim snagama i Španjolska te Francuska, što rad čini zahtjevnijim zbog velikog broja različitih protupožarnih aviona.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić donio je u četvrtak, 5. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Grčke, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Helenskoj Republici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!