Capak: Danas ćemo imati rekordan broj oboljelih

14.10.2020.

07:13

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/M.Š./HRT

default error photo
U emisiji "U mreži prvog" u srijedu ujutro ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je da će u Hrvatskoj danas biti zabilježen rekordan broj novozaraženih.
U emisiji "U mreži prvog" u srijedu ujutro, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je da će u Hrvatskoj danas biti zabilježen rekordan broj novozaraženih. Također, rekao je da su otvoreni za daljnje razgovore s ugostiteljima koji su pak ogorčeni zbog donesenih mjera.

➡️ Koronavirus - iz minute u minutu
➡️ Sve o koronavirusu 

Podsjetimo, ugostiteljima je prema novim pravilima zabranjeno raditi poslije ponoći. Uvode se i Covid-redari, nema plesa na svadbama, a sve zbog toga da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak komentirao je nove mjere, zbog kojih se podignulo jako puno prašine, osobito kod ugostitelja.

- U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstavili preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti, ističe.

Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim "korekcije par sitnica" te da bismo nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

- Jednostavno, zbog rasta oboljelih sada moramo uvoditi mjere.

Jakominić tvrdi da su izigrani

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić istaknuo je da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nezavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

- Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana, nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donesenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, de iure nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je doneseno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti, objašnjava te poziva na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je nezadovoljstvo među ugostiteljima golemo.

Capak: Moguće korekcije

Ravnatelj HZJZ-a objašnjava zašto je donesena mjera od četiri četvorna metra po osobi.

- Mi smo morali donijeti neku granicu. Četiri metra kvadratna vam je 2x2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke, a koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od četiri kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo, ističe Krunoslav Capak. 

Za takozvane "nanokafiće", one najmanje, nisu uveli mjeru od 4 kvadrata, dodaje.

- Mi smo otvoreni za razgovor, ali mislimo da ta 4 metra nije tako drastična mjera. Mi to možemo smanjiti ili ne znam što, ali onda ćemo doći u situaciju kao nekada, da primjerice neka mesnica ima 1,80 m pločica, veličine 20x20 i crne fuge. Onda tako možemo za svaki kafić posebno propisivati. Mi možemo korigirati preporuke, ali onda će to biti jedino tako da se te stvari detaljnije propisuju.

Jakominić ponavlja i traži da se danas održi još jedan sastanak u Zagrebu.

- Događa se sada da će ljudi piti pivu u parku i na benzinskoj, gdje nema nikakve kontrole, te se radi šteta široj koristi. Mi u ugostiteljskim objektima možemo utjecati na uvjete pod kojima se događa poslovanje. Ispred kazališta ne možemo.

"Nisu kažnjeni oni koji su radili probleme"

Ugostiteljima je sporna i mjera da ako gost ne nosi primjerice masku ili se ne pridržava drugih mjera, ugostitelj je taj koji snosi odgovornost.

- Mnogi su od pregovarača koji su bili na sastancima, složili se s dogovorenim, i da se slažu s tim mjerama, da im to jedino ostavlja prostor za određeno funkcioniranje. Hoće li biti negdje 4 m ili 3,20 m, siguran sam da inspektori neće okolo hodati s metrom i mjeriti, ističe pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, dodajući da cilj nije represija i kažnjavanje.

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije smatra da je problem u tome što nisu kažnjavani klubovi koji se tijekom ljeta nisu pridržavali mjera, a da su posljedično nastradali svi.

Nove mjere donose i Covid-redare. Kako je to zamišljeno?

- To je jedan od dogovora i prijedloga koji je došao s obje strane. Netko, osoba koja radi u objektu, a koja bi bila posebno određena da pazi na provođenje mjera u prostorima u kojima ima više od 50 ljudi. Dakle, neće ugostitelj propasti zbog jednoga koji stvara problem, jednostavno takve ljude ne treba uslužiti, ističe Damir Trut.  

"Danas ćemo imati rekord"

Kada je riječ o zabrani plesnog podija na svadbama, Capak dodaje da je dopušten ples mladenaca te roditelja, ali da su problem predstavljali plesovi poput kola jer je ustanovljeno da se tada vrlo lako prenosi virus.

- Imali smo dosta svadbi u Hrvatskoj s kojih se proširila infekcija. Mi mislimo da je nenormalno da se ne pleše na svadbi, ali ako ne želimo eksponencijalni rast, što se primjerice dogodilo Češkoj, gdje su u tjedan dana od 500 oboljelih dnevno došli na 6 tisuća. Dakle, to nije trajna mjera, ako nam se smiri situacija, naravno da ćemo vraćati nazad, kao što smo nakon lockdowna otvarali. Danas ćemo imati rekordan broj oboljelih, ne mogu reći koliko, ali smo do jučer navečer imali brojku koja pokazuje da će danas biti rekordno, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!