19:00 / 14.10.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Capak: Dogovorili smo isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva

-

-

Foto: - / -

Krunoslav Capak u Dnevniku je rekao da je prilično optimističan u vezi s cjepivom.
Daleko smo od eksponencijalnog rasta, ali u svakom slučaju ovaj rast zabrinjava, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem HRT-ovu Dnevniku komentirajući porast broja zaraženih koronavirusom. Capak je izrazio optimizam vezano za nabavu cjepiva, navevši da je od AstraZenece naručeno 2,7 milijuna doza.

➡️ Markotić: Postupno ćemo uvoditi mjere, nismo za novi "lockdown"
➡️ Rekordnih 748 novooboljelih, četiri osobe preminule

- Bilo bi loše da kažem da nije zabrinjavajuće, jer te velike brojke generiraju uvijek i veći broj težih slučajeva, veći broj hospitalizacija i, nažalost, veći broj osoba koje usprkos svim naporima zdravstvenog sustava na kraju podlegnu bolesti i umru. Trebamo intenzivno raditi na tome svi skupa, cijelo hrvatsko društvo, da te brojke pokušamo smanjiti, poručio je Capak.

Dodao je da oko jedna trećina do jedna četvrtina ljudi koji su u samoizolaciji razvije bolest, kao i da rezultate novih mjera možemo očekivati tek potkraj sljedećeg tjedna.

Dogovorili isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva

Capak je u Dnevniku također rekao da je prilično optimističan u vezi s cjepivom. Naveo je da je Hrvatska s drugim članicama EU-a poduzela pregovore o nabavi cjepiva te da su došli daleko.

- Mi smo od AstraZenece dogovorili isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva, pretpostavljamo da će to biti prvo cjepivo koje će se naći na tržištu, rekao je Capak.

- U ovom trenutku se već razgovara s Europskom komisijom o distribucijskim centrima, o mjestima gdje će se cjepivo skladištiti. Tako da sam optimističan da će se to dogoditi relativno brzo, ali, naravno, nitko ne može predvidjeti kad će nastupiti registracija cjepiva, dodao je.

O nezadovoljstvu ugostitelja

Komentirajući nezadovoljstvo dijela ugostitelja nekim novim mjerama, ponajviše mjerom o 4 kvadratna metra prostora za jednu osobu u objektu, rekao je da su sedam dana razgovarali s predstavnicima industrije, da su im mjere predočene te da su sve donesene mjere iskomunicirane.

- Oni su zadnji dan također bili prisutni na tom sastanku i nije bilo s njihove strane primjedbi na to, ali radi se. Treba pojasniti, možda nije dobro iskomunicirano. Dakle, radi se o 4 kvadratna metra bruto površine objekta, dakle, ako imate objekt od 200 kvadrata, podijelite ga s 4 metra i to je ukupan broj osoba koje mogu odjednom biti prisutne u tom ugostiteljskom objektu. To ne znači da treba biti razmak 4 metra između osoba ili da istovremeno, kad su osobe unutra, trebaju držati svaki svoja 4 kvadratna metra, rekao je Capak.

Dodao je i da u slučaju takozvanih nanokafića, koji nemaju prostora za sjedeća mjesta, ne inzistiraju na tome da mjesta budu samo sjedeća, kao ni na mjeri od 4 kvadrata.

O kritikama na osobnoj razini

Capak je rekao i da nije očekivao kritike na osobnoj razini prema njemu i članovima njegove obitelji.

- Ja ne donosim te mjere, mjere donosi nacionalni stožer. Ja sam predstavnik epidemiološke struke u stožeru, rekao je Capak.

- Nisam očekivao da će reakcija biti ovakva i da se ona zbiva na osobnoj razini, da se govori o mojoj djeci koja će se sramiti svog oca koji prima plaću iz državnog proračuna, to nikako nisam očekivao. Nakon ovolikog truda uloženog u razgovore s ugostiteljima, mislim da to nije u redu. Ali u redu, nastavljamo razgovore s ugostiteljima i sve što traže ponovno ćemo prodiskutirati, poručio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!