14:21 / 24.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Capak: Hrebaku nisam preporučio da ide u Sabor

Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Krunoslav Capak izjavio je kako je saborskom zastupniku Dariju Hrebak napisao epidemiološko mišljenje utemeljeno na činjenicama, no da mu nije preporučio da ide ili ne ide na sjednicu Hrvatskoga sabora.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je kako je saborskom zastupniku Dariju Hrebak napisao epidemiološko mišljenje utemeljeno na činjenicama, no da mu nije preporučio da ide ili ne ide na sjednicu Hrvatskoga sabora.

-
Ja sam kao epidemiolog napisao mišljenje u kojemu stoje samo činjenice, ništa što nije epidemiološki utemeljeno. Ja mu nisam preporučio niti da ide niti da ne ide u Sabor, ja sam samo napisao činjenice, izjavio je Capak objašnjavajući okolnosti Hrebakove nazočnosti u Saboru unatoč tome što mu je zbog sudjelovanja na sjednici Gradske skupštine u Bjelovaru određena obvezna mjera samoizolacije.

Capak je kazao da je HZJZ od Hrebaka, nakon što mu je određena mjera samoizolacije, zaprimio poziv u kojem je on izrazio želju testirati se na koronavirus na vlastiti račun. Dodao je kako mu je HZJZ omogućio to testiranje u kojemu je Hrebak bio negativan na koronavirus, nakon čega je Hrebak zatražio epidemiološko mišljenje.

Istaknuo je kako je mišljenje Hrebaku napisao on sam, budući da se radilo o večernjim satima, a drugih epidemiologa u Zavodu nije bilo, dodavši da Hrebak nije mogao biti zarazan 36 do 48 sati nakon obavljenog testa. Ipak, kazao je da je sve drugo Hrebakova odluka i da on nema veze s time.

Ravnatelj HZJZ-a ustvrdio je i da nakon testa, kada prođe vrijeme u kojem osoba više nije zarazna, mora u samoizolaciju, te dodao da je i on sam tako, nakon testiranja, išao u samoizolaciju.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika reagirala je ističući da je mjerodavna epidemiologinja Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije, a da ga je Capak, suprotno navedenim uputama i unatoč mjeri samoizolacije uputio na testiranje te mu je nakon toga prepustio da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji. Prema mišljenju udruge, time je dovedena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane.

Upitan mogu li i drugi građani, kojima je određena obveza samoizolacije, napraviti kao i Hrebak i kontinuirano se testirati, Capak je rekao da je to u teoriji moguće, ali nije uobičajena praksa.

- Nije uobičajena praksa da se ide za kontinuirano trajanje samoizolacije na testiranje, iako teoretski ta mogućnost postoji. Dakle, ako se vi testirate svakih 24 do 48 sati i utvrdi se da niste zarazni, onda niste zarazni, kazao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!