Capak: Najveći problem noćni klubovi

10.08.2020.

11:00

Autor: Hina/D.M.

default error photo
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže da je epidemiološka situacija povoljna unatoč velikom broju turista.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da je do 7,45 sati evidentiran 31 novi slučaj zaraze koronavirusom te istaknuo da je epidemiološka situacija povoljna unatoč velikom broju turista u Hrvatskoj.

- Koronavirus - iz minute u minutu 

"To je nešto manji broj nego što smo imali zadnjih dana. Nadamo se da će danas broj biti ispod 50", kazao je za N1 Krunoslav Capak. Od novozaraženih, 17 ih je iz Zagreba, u Vukovarsko-srijemskoj nije zabilježen ni jedan novi slučaj, a 1943 osobe su u samoizolaziciji. Capak je istaknuo da je epidemiološka situacija, unatoč velikom broju turista u Hrvatskoj, povoljna.

Ravnatelj HZJZ-a komentirao je i vijesti iz stranih medija o zarazi turista tijekom boravka u Hrvatskoj. Kazao je kako je Hrvatska dio Sustava za rano uzbunjivanje i odgovor (EWRS), preko kojega zemlje članice međusobno komuniciraju o takvim slučajevima zaraze. Naglasio je da su Hrvatskoj poznati slučajevi koji su službeno dojavljeni.

- Mi imamo nekoliko prijava od zdravstvenih vlasti iz Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije da su se ljudi zarazili kod nas, kazao je, istaknuvši da su najveći problem trenutačno noćni klubovi.

Capak je rekao kako će se vjerojatno udovoljiti zahtjevu dubrovačkog gradonačelnika Mate Frakovića koji je od stožera zatražio izmjenu uredbe o uplovaljavanju kruzera u taj grad zbog talijanske tvrtke MSC koja je izrazila zainteresiranost za uplovaljavanje u Dubrovnik, jer je trenutno zabranjeno uplovaljvanje kruzera s više od 200 putnika.

- Mislimo da je ono što je propisano za tu talijansku tvrtku koja s dva kruzera obavlja krstarenja po Mediteranu, ako se oni stvarno toga pridržavaju, da je to blizu maksimalnih epideioloških mjera i da je to prilično sigurna situacija", ustvrdio je dodavši da u tom slučaju nema potrebe da se zaustavi dolazak u Dubrovnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!