18:29 / 19.08.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Capak o Austriji: Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome

-

-

Foto: - / -

Capak je rekao da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije.
Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku komentirajući svoju izjavu o skijaškoj sezoni i Austriji.

Hrvatska odbacuje slovenske tvrdnje da je kod nas dramatično
Crni rekord: 219 novooboljelih, dvije osobe preminule
Beroš: Pooštravanje mjera nekih zemalja je politički pritisak
Pandemija ne posustaje diljem svijeta, više od 22 milijuna zaraženih

- Ja to nisam baš tako rekao. Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome, rekao je Capak na pitanje o svojoj izjavi da će doći skijaška sezona.

Austrija je stavila Hrvatsku na crvenu epidemiološku listu i pozvala svoje građane da se vrate s ljetovanja iz naše zemlje.

Capak je rekao da su Austrijancima predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili.

- Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe, rekao je Capak.

Capak je rekao da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije - EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici.

Također je rekao da želi javnosti predočiti da će, ako pogledaju kartu Europe, vidjeti da je većina zelena, svega nekoliko zemalja uvelo je mjere prema Hrvatskoj.

O Sloveniji

Slovenija je najavila uvođenje karantene za građane koji se vraćaju iz Hrvatske. Capak je rekao da je stalno u kontaktu sa slovenskim kolegama epidemiolozima te da nismo još dosegnuli granicu koju su oni postavili, iako smo blizu.

- Međutim, ono što Slovence brine je uvoz novozaraženih iz Hrvatske, rekao je Capak, dodavši da je diskutirao s kolegama da mjeru uvedu selektivno.

- A što će se dogoditi, vidjet ćemo sutra, to je njihovo pravo, poručio je.

Velike razlike između županija

Danas je rekordan broj novooboljelih, čak 219. Capak je rekao da ih je ova brojka iznenadila, ali i dodao da su u zadnjem dijelu prošlog tjedna aplicirali mjere koje se odnose na noćne klubove te da kroz par dana očekuju rezultate tih mjera.

- A sljedeći problem su nam obiteljska i druga okupljanja koje imamo u ovim županijama koja imaju najveće brojke - Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb, rekao je Capak.

Capak je također rekao da su velike razlike između županija. Pet ih je ušlo u crveno.

- Neke županije na kontinentu i sjeveru Hrvatske se odlično drže. Nažalost, ove koje su bile u zelenom, Istarska i Primorsko-goranska, zbog ovih zadnjih par dana malog povećanog broja slučajeva su ušle, ali vrlo malo, u narančastu zonu, rekao je Capak.

Dodao je kako apeliraju na države koje nam uvode mjere da ih apliciraju regionalno - na županije, a ne na cijelu Hrvatsku.

Capak je također apelirao na ljude koji su bili na mjestima gdje postoji rizik da po povratku kući kontaktiraju starije roditelje, bake i djedove i da se neko vrijeme čuvaju i striktno drže mjera kako ne bi dalje proširili infekciju.

- Evo, sad u Gradu Zagrebu i na kontinentu nam je prosjek dobi dnevnih novozaraženih malo porastao. Dosad smo imali 30, 31, 34, a danas nam je malo viši taj prosjek, što znači da su oni prenijeli tu bolest i na svoje ukućane i kolege na poslu, rekao je Capak.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!