Capak: Test na COVID-19 neće biti dovoljan da pustimo strane turiste

16.04.2020.

10:53

Autor: Branimira Volf Milunović/HRT

default error photo
U Hrvatsku ovo ljeto žele Česi, Austrijanci, Slovaci, potvrdio je ministar turizma Gari Capelli. Pripremaju se i prometni koridori. No, o dolascima turista odlučit će koronavirus.
U Hrvatsku ovo ljeto žele Česi, Austrijanci, Slovaci, potvrdio je ministar turizma Gari Capelli. Dok zemlje pokušavaju pronaći način kako pomiriti borbu protiv koronavirusa i pokretanja gospodarstva, čini se da ni turizam nije imun. Putničke agencije pokušavaju pripremati kakve takve bookinge za ovogodišnju sezonu. Naputak premijera dobili su i ministri da pripreme određena rješenja za normalizaciju života, što bi među ostalim, značilo i pripreme za turističku sezonu. Posjetimo turizam nosi 20% BDP-a, međutim između uspješne sezone i uspješnog ljeta stoji COVID-19.

Češki turoperateri predložili su da se njihovim turistima osigura koridor. Riječ je o inicijativi koja je poslana kao prijedlog Vladi Češke od strane Udruge turoperatora Češke Republike (ACK ČR), udruge čije su članice najveće putničke agencije u Češkoj. Iz navedene udruge naglašavaju kako su dopis s inicijativom poslali svom resornom Ministarstvu regionalnog razvoja te Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu zdravstva Češke u kojem su tražili da se pronađe rješenje za spašavanje ljetne turističke sezone, odnosno čeških putničkih agencija, potvrđuju iz Hrvatske turističke zajednice.

Kao uvjet za ulazak u Hrvatsku, a koja jest jedna od zemalja u kojima je epidemiološka situacija povoljna, češki bi turisti donijeli potvrdu da su napravili test na koronavirus i da je on negativan. 

To nije rješenje, za portal HRT-a izjavio je to Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i naglasio kako test ništa ne znači.

- Ako se osoba testira danas i ima negativan test to ništa ne znači, jer već sutra test može biti pozitivan. Inkubacija je, podsjećam, 14 dana i osoba može biti u inkubaciji i za pet, šest dan bolesna, dakle test ponavljam, ništa ne znači, rekao je Capak.

Također, u inicijativi koju su turoperateri predložili, stoji i da češka Vlada kontaktira zemlje u kojima je epidemiološka situacija povoljna te da se dogovore oko uvjeta i potpisivanja eventualnih ugovora koji bi omogućili uzajamna putovanja građana tih zemalja. Kako će se razvijati situacija oko predmetne inicijative ostaje za vidjeti obzirom da je riječ o međudržavnim dogovorima, kažu iz HTZ-a.

Udruženje čeških putničkih agencija, njih oko 200 traži način kako osigurati svojim klijentima godišnje odmore u Hrvatskoj, na Jadranu, potvrđuje i ministar turizma Gari Capelli.

- Tako su pokazali su kako pokušavaju nešto raditi, da je to udruženje od češke vlade tražilo i predložilo da se uspostave tzv. turistički koridori za dolazak u Hrvatsku, koja im je, kako su naveli, uz Sloveniju epidemiološki sigurnija. Ni oni, kao ni drugi, nemaju sada puno prostora za poslove i putovanja, a traže da negdje idu na more i nekako im je najlakše doći do Hrvatske, gdje smatraju da su postizali dobre rezultate i dobar buking. Hoće li u tome uspjeti ili ne, vidjet ćemo, ne ovisi samo o nama nego i o drugim zemljama, kazao je Cappelli.

To su, dodaje Capelli neki prvi pokušaji s tržišta i vjeruje da će toga biti još i iz drugih zemalja, pri čemu je naglasio i da tu nije samo pitanje želja turista da dođu u Hrvatsku, nego i naših mogućnosti da ih primimo.

- Takve želje se mogu očekivati, jer nitko ne može dugo izdržati situaciju bez posla, bit će toga i iz Austrije, Slovačke i drugih zemalja.

A naše mogućnosti ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Koje su to mogućnosti i pod kojim okolnostima bi mogli primiti turiste, Capak kao eventualno rješenje umjesto testa predlaže karantenu. Naime, osoba koja želi doputovati u Hrvatsku morala bi u svojoj zemlji provesti 14 dana u karanteni.

- Tek u tom slučaju bi osoba mogla doći na Jadran, ali i dalje sve ovisi o tome kakva će biti epidemiološka situacija i u našoj zemlji, ali i zemlji iz koje turist dolazi, a to ne možemo, kaže, predviđati, ističe Capak.

Naravno osim epidemiološke situacije potrebno bi bilo uspostaviti i prometne koridore i to nije samo popis želja. Već se pokušava pronaći rješenje, rekao je
ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

- Mi smo slijedom uputa premijera dobili zadatak da svaki resor pripremi mjere koje bi išle u omekšavanju svega i normalizaciji života, mi ćemo također i taj dio zahvatiti ne samo što se tiče zračnog prometa, nego i pomorskog, željezničkog i naravno autobusnog, čisto što se tiče prijevoza putnika. Mi ćemo do sutra to pripremiti, a sljedeći tjedan će se politički o tome raspravljati i naravno na kraju će epidemiolozi reći svoje, odnosno struka.

Butković jasno kaže kako očekuje i "nešto nautičkog turizma" jer se nada boljim epidemiološkim vijestima tijekom ljetnih mjeseci.

- Nadam se da će to sve skupa ići ka opadanju u ljetnim mjesecima, i da će u susjednoj Italiji u tim mjesecima biti manje oboljelih. Naravno da ćemo u tom smislu prilagoditi i mjere i da funkcioniranje bude takvo da ga bude, a s druge strane da ne ugrozimo zdravlje ljudi. To je sad naš zadatak, tako da evo ja ću kao ministar učiniti sve da što se tiče pomorskog prometa i nesmetanog funkcioniranja da pokušamo naći jedan najbolji model, jer ljudi, gospodarstvo mora živjeti, rekao je Butković.

Capak dodaje da se i on smatra da bi incidencija zaraze koronavirusom u tijeku ljeta mogla pasti i da bi Hrvatska mogla imati određen broj dolazaka turista, ali i da to treba biti modificirano.

- Morale bi biti strogo propisane mjere da se hrana nosi u sobu, dakle da nema masovnih obroka po hotelima, da se turisti pri izlasku van pridržavaju mjera poput nošenja maske i socijalnog distanciranja, rekao je Capak.

Takve bi mjere, zaključuje, jedine mogle biti zadovoljavajuće i to je jedini način da nešto od turizma bude. Turistička zajednica i mjerodavno ministarstvo to mogu predložiti, možemo razgovarati o tome ali, naglašava još jednom, test nije rješenje.

Iz HTZ-a pak, kad je riječ o epidemiološkim mjerama navode kako se hotelijeri pripremaju za otvaranje objekata uz primjenu posebnih higijenskih mjera, a sukladno preporukama koje su dobili i/ili će dobiti od nacionalnih nadležnih tijela, Svjetske zdravstvene organizacije i HOTREC-a, što im je potvrđeno iz Hrvatske udruge za turizam.

- U ovom trenutku pažljivo pratimo razvoj zdravstvene situacije u zemlji i na našim najznačajnijim emitivnim tržištima te tijekom narednih tjedana očekujemo određene „relaksacije“ mjera režima putovanja, kao prvi korak pred otvaranje ugostiteljskih objekata. Želimo naglasiti da je zdravstvena situacija u Hrvatskoj, prema riječima naših zdravstvenih eksperata „pod kontrolom“  što dokazuju i ključni usporedni parametri u odnosnu na zemlje EU te vjerujemo da će se pozitivni trendovi nastaviti te na taj način omogućiti određenu razinu turističkog prometa tijekom ove sezone, odgovor je HUT-a.

Ministar Capelli zaključuje kako su zato prioritet i realnost kampovi, smještaj u prirodi, privatnim kućama na osami i slično, upravo zbog mogućnosti distanciranja. Model se još uvijek, kaže, dorađuje. Vjeruje i da će se i nautika moći lakše uključiti, kao i dio hotela u skladu s mjerama zaštite. Slično razmišljaju i u HTZ-u.

- U ovom trenutku teško je donositi zaključke i predviđanja, ali razmišljanja smo da s obzirom na cjelokupnu situaciju prednost na strani osamljenijih kuće za odmor koje imaju vlastiti vrt, terasu, bazen gdje je gost na neki način odmaknut od gužvi i većeg broja ljudi. Prednost svakako imaju i nautičari odnosno iznajmljivači brodica u kojima se turist uz manji broj osoba iz vlastitog okruženja može opustiti u skrivenoj uvali van doticaja s većim brojem osoba. Ne treba isključiti ni kampove, posebice one koji raspolažu sa znatnim kapacitetom smještaja u mobilnim kućicama.  

A što se tiče očekivanja za ovogodišnju sezonu određena predviđanja  za europski turistički sektor u razdoblju neposredno nakon završetka krize uzrokovane koronavirusom govore o povećanju broja putovanja unutar vlastite zemlje iz razloga sigurnosti i podrške ekonomskom oporavku vlastite zemlje, odnosno o eventualnim putovanjima u bliže, lako dostupne destinacije pri čemu geografski položaj Hrvatske u središtu Europe i okruženju velikih europskih emitivnih tržišta predstavlja priliku i komparativnu prednost hrvatskog turizma, dodaju iz HTZ-a.

- U tom ćemo smislu fokus imati na našem domaćem tržištu, ali i na nama teritorijalno bližim i vrlo važnim tržištima kao što su Slovenija, Mađarska, ali i Njemačka, Češka, Slovačke, Poljska i druge, poručuju iz HTZ-a.

Prognoze su, barem u Hrvatskoj turističkoj zajednici, kako navode, blago optimistične.

- Vjerujemo da ćemo uspjeti uhvatiti dio glavnog dijela turističke godine kada se ostvaruje najveći dio ukupnog turističkog prometa u zemlji. Trenutno je najvažnije biti i ostati zdrav, pratiti mjere nadležnih institucija i nadati se da će se život čim prije normalizirati, a onda i da će se zasigurno i određeni turistički promet realizirati.

No, kako ozbiljnost COVID-a nalaže, ipak će zadnju riječ imati epidemiolozi.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!