Capak u samoizolaciji; Beroš: Bio je u kontaktu s pozitivnom osobom

19.06.2020.

08:54

Autor: Dnevnik 1/Ruža Ištuk/IMS/B.A../HRT/Hina

default error photo
Capak i njegova zamjenica su testirani i nalaz je negativan, priopćio je HZJZ.
Šef HZJZ-a Krunoslav Capak i pomoćnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić Janković su u samoizolaciji. Capak se testirao na koronavirus i prvi nalaz je negativan. HZJZ je objavio priopćenje navodeći da su i Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jučer testirani na koronavirus te da je nalaz za oboje negativan.

Vraća li se epidemija?
Koronavirus - pristižu podaci o novozaraženima

Oni su u ponedjeljak bili na konferenciji udruge CroMSIC, na kojoj je među ostalima bio i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice Krunoslav Kuna, koji je također u samoizolaciji. Prema važećim preporukama svi sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji, priopćio je HZJZ.

Kontaktirali smo pomoćnicu ministra koja kaže da se dobro osjeća i da nema znakova bolesti.Vijest je komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Oni su bili na određenom stručnom sastanku gdje su bili u kontaktu s osobom koja je naknadno razvila simptome i bila je pozitivna. Mislim da se kolega Capak jučer i testirao, međutim, u ovom trenutku je negativan, rekao je Beroš.

Dodao je da tko god radi ovaj posao može doći u kontakt s oboljelima. Kaže da se čuo s Capakom, da je kod kuće i da će nastaviti raditi punim tempom.

- Vjerujemo da neće razviti simptome, rekao je Beroš.

Govoreći o epidemiološkoj slici Hrvatske Beroš je napomenuo kako će se mjere donositi sukladno stanju na terenu.

- Ako se pojavi novo žarište, reagirat ćemo na adekvatan način, zaključio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović također je komentirao vijest.

- Mislim da je Capak postupio vrlo odgovorno, sinoć se i testirao, negativan je na koronavirus, rekao je Božinović.

Naveo je kako su Capak i svi koji su ondje bili u samoizolaciji.

Božinović je izrazio uvjerenje da će zdravstvena struka i ovu situaciju staviti pod kontrolu.

- Sve ovisi o tome koliko se skupa pridržavamo barem onih temeljnih epidemioloških uputa i mjera - držanja fizičke distance, održavanja higijene prostora i osobne higijene, rekao je Božinović.

Ako budemo odgovorni, situacija će biti kao i do sada povoljna, dodao je.

- Moramo ostati odgovorni, poručio je Božinović.

Božinović je rekao i da se situacija na graničnim prijelazima prati te će se, ovisno o njoj, donositi mjere koje će zaštititi zdravlje ljudi, ali i omogućiti da gospodarstvo ostane otvoreno. Preporuka je da se, osim ako ne postoji nužna potreba, ne putuje u zemlje u kojima je epidemiološka slika lošija.

- Mi se nismo potpuno otvorili, osim za nekih 10 zemalja EU. I državljani BiH i Srbije moraju imati poseban razlog za putovanje u RH. Nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti dodatnih restrikcija, to će prije svega ovisiti o situaciji, rekao je Božinović.Jučer je, podsjetimo, objavljeno kako je u zadnja 24 sata u Hrvatskoj potvrđeno 11 novooboljelih od Covida-19.

U nastavku prenosimo priopćenje HZJZ-a:

"U ponedjeljak, 15. lipnja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić.

Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan, što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti.

Prema važećim preporukama ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji.

Želimo dodati kako i ovaj slučaj pokazuje da nikako nije vrijeme za opuštanje. Osoba koja ima sumnju na COVID-19 je najvjerojatnije zaražena isključivo zato što je bila slučajno u istoj prostoriji u krugu osoba koje nije niti poznavala, ali zahvaljujući ranom prepoznavanju blažih simptoma i odgovornosti, odmah je zatraženo testiranje i pravovremeno su obaviješteni svi kontakti, a osoba je odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja.

Ovo jasno ukazuje da nema opuštanja, te da naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete, uistinu može sasvim slučajno biti zaražen koronavirusom. Iako se i ova situacija uspješno dovela pod kontrolu, podsjećamo sve na oprez i #ostanimoodgovorni."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!