Capak: Učinit ćemo sve da ne dođe do 'lockdowna'

08.10.2020.

13:40

Autor: D.M./HRT

default error photo
Nacionalni stožer promišlja o nizu novih mjera. U tijeku su sastanci, a posljepodne će se sastati i sa zagrebačkim stožerom.
- Učinit ćemo sve da izbjegnemo karantenu i lockdown, izjavio je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak nakon izvanrednog sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem u Vladi. Na sastanku su bili i ravnatelj HZJZ-a, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš te ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Koronavirus - najnovije informacije   
➡️ Države se pripremaju za uvođenje strožih mjera zaštite     

- U zadnjih tjedan dana razgovaramo o uvođenju novih mjera. Imali smo sastanak s biskupskom konferencijom, sastali se s različitim sektorima ugostiteljstva, rekao Capak. Nove mjere nisu od danas, želimo ih pažljivo iskomunicirati. Bit će obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt. Također, razgovaramo o ograničenju okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi, poručio je Krunoslav Capak.

Uvodi se obveza nošenja maski i limitacija javnih okupljanja?

- Danas smo na poziv predsjednika Vlade došli izvijestiti o novim žarištima u Hrvatskoj i Europi. Razmatrali smo moguće mjere koje ćemo donijeti kako bi spriječili širenje virusa. Slijedi sastanak u 14.30 ekspertne skupine kriznog Stožera Ministarstva zdravstva te sastanak Grada Zagreba i stožera četvrti, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Razmišljali smo o uvođenju obveze nošenja maski i limitaciji javnih okupljanja, dodao je.Beroš je naglasio da se sve buduće mjere moraju nadovezivati na one najjednostavnije i najučinkovitije mjere - a to su održavanje distance, higijena, izbjegavanje kontakta i nošenje maska po mogućnosti i potrebi. To je sigurni put ka sprečavanju virusa, dodao je. 

Nacionalni stožer sastaje se sa zagrebačkim

Zbog rekordnog broja slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ali i u Zagrebu. Posljepodne će se sastati i Nacionalni stožer sa Stožerom Grada Zagreba. U Hrvatskoj su u zadnja 24 sata zabilježena s 542 novooboljela, a čak 126 pozitivnih je u Gradu Zagrebu.

Državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović izjavila je na sjednici Vlade kako stožer Civilne zaštite promišlja o nizu novih eventualnih mjera, čemu prethode intezivni sastanci svih dionika društva i uključenih djelatnika stožera. Nekoliko županijskih stožera Civilne zaštite već su produljili mjere zaštite od širenja koronavirusa u šest županija, jednoj općini te u dva grada.

Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar poručio je kako najviše zabrinjava činjenica da smo na početku epidemije, kad se broj novozaraženih brojao u desecima - lakše prihvaćali osnovne epidemiološke mjere poput nošenja maski i održavanja distance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!