20:23 / 30.04.2020.

Autor: Tema dana/HRT

Capak: Zadovoljan sam epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Posljednjih šest dana Hrvatska bilježi više ozdravljenih nego zaraženih koronavirusom. Danas imamo 2076 bolesnika, ozdravljenih je 1348, preminulih 67.
Posljednjih šest dana Hrvatska bilježi više ozdravljenih nego zaraženih koronavirusom. Danas imamo 2076 bolesnika, ozdravljenih je 1348, preminulih 67.

Poboljšanjem epidemiološke situacije počelo je i postupno popuštanje mjera Nacionalnog stožera, a suživot s koronom čeka uskoro i one najmlađe. Danas su objavljene i preporuke za povratak djece u škole i vrtiće od 11. svibnja. 

U Temi dana o situaciji glede koronavirusa govorio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Capak je rekao kako je zadovoljan s ukupnom epidemiološkom epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj.

- Mortalitet nam je najniži u regiji, a pripremljenost našeg zdravstvenog sustava za povećanje broja oboljelih je dobra, rekao je.

Trenutno imamo kredit da popuštamo mjere, no međutim moramo biti oprezni jer virus još uvijek cirkulira, rekao je Capak.

Capak je ponovno naglasio kako su higijena, dezinfekcija i socijalna distanca najvažnije mjere kojih se svi moramo držati.

- Ako uspijemo u tim mjerama siguran sam da ćemo se postepeno vraćati u normalu. To nije stara normala, već nova normala suživota s koronavirusom, naglasio je.

Capak je naglasio kako je roštilj ovih dana dopušten, ali uz socijalnu distancu.

Stožer je u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja donio odluke koje nisu obvezujuće.

- Nije obvezan dolazak ni u vrtiće ni u škole. Sva djeca koja su bolesna, imaju kroničnu bolest ili imaju u kući nekog tko je kronično bolestan, ne moraju doći u vrtić ili školu, poručio  je Capak i naglasio kako su propisane vrlo rigorozne mjere glede dovođenja djece.

Kako kaže, ne bi trebalo pri primopredaj djece doći do kontakta između pratitelja i primatelja djece. Pratitelj bi trebao biti netko iz obitelji.

- Propisali smo mjere za zaposlenike vrtića i škola koji trebaju svakodnevno mjeriti temperaturu, naglasio je Capak.

Broj djece u vrtićima i školama je limitiran na 9 i Capak govori kako misli da neće biti s tim problema u školama, ali smatra kako će u vrtićima biti teže zadovoljiti ovaj broj.

Capak je rekao kako se nije propisao broj ljudi na misama u crkvama, već da kada se popune sva sjedeća mjesta koja su odmaknuta dva metra jedna od drugih, da se onda  apelira na građane da to doista bude tako.

- Misa se može pratiti i izvan crkve preko razglasa, naglasio je Capak.

N pitanje kako komentira da se politizira Nacionalni stožer, apak je rekao kako on ima 35 godina iskustva rada u epidemiologiji, sudjelovao je u svim krizama od domovinskog rata koje se tiču zdravstva.

- Došao sam u stožer kao stručnjak i mi svi smo ovdje radili kao stručnjaci i  ponosim se s našim rezultatima, naglasio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!