Capelli: Protekla godina nije bila samo godina rata

24.02.2023.

14:38

Autor: Hina/HRT/A.V.

Gari Capelli

Gari Capelli

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Saborski zastupnik Gari Capelli (HDZ) podsjetio je u petak da je na današnji dan, prije godinu dana, počela ruska agresija na Ukrajinu, te istaknuo kako protekla godina nije bila samo godina rata, već godina otpora, hrabrosti i jedinstva. 

- Ukrajina je dobila snažnu, ne samo političku i diplomatsku potporu, već vojnu i ekonomsku, rekao je zastupnik u slobodnom govoru.


Istaknuo je kako pokušaj razdora Europe i NATO-a nije uspio, nego se postiglo još jače jedinstvo.


Putinova agresija na Ukrajinu mijenja svjetski poredak, njegov je interes novi geostrateški položaj Rusije, koja nastoji destabilizirati i duge zemlje bivšeg SSSR-a, ali i Balkana, kao što su Srbija, Crna Gora, Kosovo, BiH, naglasio je.


- Putina zanima samo geopolitička karta Rusije, kakvu on želi ostvariti. Ovo je nacistička okupacija Ukrajine, jer uništavanje civilnih ciljeva, infrastrukture, škola, vrtića ne može se drugačije nazvati, rekao je Capelli, predsjednik Odbora za vanjsku politiku.


Pavliček: U razminiranje utrošeno 7, 5 milijardi kuna, Srbija nije dala ni kunu


Marijan Pavliček (HS) izrazio je sućut obiteljima dvoje pirotehničara koji su u četvrtak stradali u Lici na razminiranju, te naveo da je od 1991. u minskim nesrećama stradalo 530 osoba. Za razminiranje Hrvatska je utrošila 7,5 milijardi kuna, većinu iz državnoga proračuna.


- Koliko su dali najodgovorniji što je Hrvatska pod minama, Republika Srbija, kao pravni sljedbenik Miloševićeve politike, upitao se zastupnik i odgovorio: "Nula kuna, nula centi."


Krajnje vrijeme da se otvori i ovo bolno pitanje, ako se misli ići u zatopljenje odnosa, poručio je.


Marina Opačak Bilić (NZ) ukazala je na važnost sprječavanja vršnjačkog nasilja.


Ključan oblik prevencije je ona koja dolazi od najranije dobi, iz obitelji, kazala je i pohvalila hrvatsku Vladu što je u proračunu povećala iznos sredstva za prevenciju.


Kada će ministar Beroš proglasiti kraj pandemije koronavirusa, pitao je Marin Miletić (Most).


- Očekujemo da se jasno kaže kada će se riješiti situacija u kojoj imamo liste čekanja za domove i nedostatak udomiteljskih obitelji do te mjere da djecu nemamo gdje smjestiti pa se vraćaju u nasilničke obitelji, poručila je Jelena Miloš (ZLB).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!