21:00 / 09.06.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik 3/B.A./HRT

Cappelli optimističan, Božinović: Spasit ćemo najviše od turizma što će biti moguće

-

-

Foto: - / -

Još se ne zna kako će izgledati turistička sezona, ali ministar turizma Gari Cappelli je optimističan.
Vlada u Beču sutra bi trebala donijeti odluku kojom se olakšava dolazak Austrijanaca u Hrvatsku. Oni su do sada, po povratku iz naše zemlje, morali dokazivati da su Covid-negativni ili su 14 dana morali biti u samoizolaciji. Još se ne zna kako će izgledati turistička sezona, ali ministar turizma Gari Cappelli je optimističan.

Do kraja lipnja zemlje članice trebale bi ukinuti ograničenja i ponovno uvesti punu slobodu kretanja.

- Do 15. ćemo to realizirati i imati praktički otvorene sve granice unutar EU-a i bez obzira na to jesu li u Schengenu ili izvan, ali imat će otvorene granice međusobno, rekao je Cappelli.

No i dalje će se pratiti epidemiološka slika u svakoj državi. Šef Stožera civilne zaštite poručuje: Hrvatska se prva otvorila turizmu i jedina je zemlja u ovom trenutku koja ima strane goste.

- Danas ih je u Hrvatskoj nekih 65 tisuća prema podacima koje sam dobio danas, imamo oko 170 tisuća ljudi u najavi preko našeg sustava Enter Croatia, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Računamo da ćemo sigurno spasiti najviše od turizma što će biti moguće ovoga ljeta i da ćemo tu biti šampioni u Europi, kao što smo mi šampioni u borbi protiv koronavirusa, dodao je.

HDZ u svom predizbornom programu najavljuje da će uspostaviti Portal za booking privatnog smještaja s provizijom do 5 posto. Udruga Glas poduzetnika to naziva napadom na tržište.

- Mislimo da je to stvarno jedna velika glupost. Ovim bi Vlada, odnosno država radila direktnu konkurenciju svojim građanima i to novcem poreznih obveznika, dakle novcem koji isti ti građani uplaćuju u državnu blagajnu, rekla je Maruša Stamać, koordinatorica udruge Glas poduzetnika.

Stav dijela poduzetnika komentirao je i premijer nakon novinarskog pitanja na predstavljanju programa.

- Ovo je ideja koja ide našem poduzetniku u prilog. Cijela intencija je da imate što manje davanja nekom trećem tko je posrednik u odnosu na onoga tko je ulagao, svake godine ulaže, obnavlja i želi zaraditi, poručio je Andrej Plenković.

Tko će i koliko zaraditi još se ne zna jer ona prava sezona tek treba početi. U Hrvatskoj je u ovom trenutku 65 tisuća stranih gostiju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!