08:18 / 12.07.2019.

Autor: HRT

Caratan: Premijeru ne bi škodilo da se ogradi od ministara s problemima

-

-

Foto: - / -

Izbore ne dobiva oporba, nego izbore dobiva ili gubi vladajuća stranka. Niz afera je naštetio vladajućoj stranci - objašnjava prof. Branko Caratan u Studiju 4.
Premijer ne želi da se stekne dojam da on mora nešto raditi pod pritiskom, posebno ne pod pritiskom javnosti, smatra prof. dr. sc.  Branko Caratan, predsjednik Hrvatskog politološkog društva.

- Druga je teza koja je ovdje u igri, je da je nekoliko ministara bitno politički ranjeno i sada je na ocjeni premijera hoće li imati dovoljno elemenata podrške za jednu širu promjenu Vlade koja će prije svega značiti poruku da Vlada ne prihvaća ministre s ovakvim krupnim problemima kakve sada neki ministri imaju, tvrdi Branko Caratan.

- Malo je procedura usporena, to govori da se vjerojatno razmišlja o široj rekonstrukciji Vlade, koja naravno neće biti predstavljena kao odgovor na probleme koje pojedini ministri imaju u svom ponašanju, nego će biti predočena kao rekonstrukcija koja treba poboljšati funkcioniranje Vlade.

To nije nikakva iznimka, većina premijera u svijetu bi, kaže napravila nešto slično.

- Naravno našem predsjedniku Vlade bi koristilo kada bi se tom prilikom i ogradio od postupanja nekih ministara. To naravno ne bi njemu škodilo, više bi koristilo, ako bi ta ograda bila veoma jasna i ako bi se ova moralna ljestvica postavila visoko. Ako se to ne napravi onda oporba dobiva dobru municiju za razne predizborne kampanje predsjedničku ili kasnije parlamentarnu. U predsjedničkoj kampanji, navodi Caratan, postoji jaka veza između vladajuće stranke i kandidatkinje vladajuće stranke, svaka pogreška kandidatkinje u kampanji će biti pogreška stranke i obrnuto.

Zoran Milanović, kandidat ljevice, te Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, kandidati desnice - tko je komu konkurencija?

- Činjenica je da na lijevoj strani postoji jedan kandidat i koji ima, to se vidi iz ispitivanja javnog mnijenja, šanse da uđe u drugi krug s glasovima birača koji naginju lijevom centru, a na desnoj strani se pojavljuju dva kandidata koji mogu skupiti dovoljno glasova, i naravno konkurencija je, objašnjava Caratan, na desnoj strani.

- To je jedna osjetljiva pozicija tim više što se i na desnoj strani političkog spektra pojavio kandidat koji može otkinuti dobar dio glasova sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

- Ako premijer vodi računa o raspoloženju unutar stranke, a ignorira mišljenje građana, neće ići u velike rekonstrukcije. Premijer mora postaviti jasnu granicu. Kod nas se dosta čeka i kalkulira, a to nije dobro, zaključuje Branko Caratan.

 Pogledajte više:
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!