11:39 / 25.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Carinska uprava zatvorila dubrovačku žičaru jer nema koncesijskog ugovora

-

-

Foto: - / -

Carinska uprava zatvorila je u četvrtak dubrovačku žičaru jer ne postoji koncesijski ugovor između vlasnika žičare Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika.
Carinska uprava zatvorila je u četvrtak dubrovačku žičaru jer ne postoji koncesijski ugovor između vlasnika žičare Excelsa nekretnina i Grada Dubrovnika, objavila je tvrtka Excelsa nekretnine.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je u četvrtak kako je zatvaranje dubrovačke žičare dokaz djelovanja pravne države, dodavši kako nitko u Dubrovniku ne može raditi što ga je volja, nego treba poštivati hrvatske zakone.

Franković je ustvrdio da zatvaranje žičare nije loša reklama za Hrvatsku, već najbolja, jer se šalje poruka investitorima da su poželjni, ali moraju poštivati zakon.

Podsjetio je da žičara u vlasništvu Excelsa nekretnina bez koncesije radi od 2011. godine, pa je gradska uprava odlučila tome stati na kraj.

- Ovo je samo jedan od procesa, a ne konačno rješenje. Konačno rješenje je plaćanje duga iz prošlosti i potpisivanje novog koncesijskog ugovora", poručio je Franković.

Odbacio je izjavu Excelsa nekretnina kako su zatvaranjem žičare "svi na gubitku" rekavši da su na gubitku Excelsa nekretnine, a o ostali su "na čekanju dobitka". Kad Excelsa nekretnine potpišu ugovor, svi će biti na dobitku.

- Vjerujem da im je došlo do pameti da nisu poslovali po zakonu. Prema informaciji iz DORH-a, oni bi uskoro trebali platiti dugove iz proteklih godina i potpisati novi koncesijski ugovor, kaže Franković koji se nada da žičara neće biti zatvorena dulje od mjesec dana.

Žičara će raditi, gosti će biti zadovoljni, a građani će imati kvalitetnije ispunjen proračun, zaključio je Franković.

Grad Dubrovnik od Excelsa nekretnina potražuje oko 30 milijuna kuna s kamatama, što Franković očekuje da će biti naplaćeno u idućih mjesec dana, dok bi godišnji prihod žičare trebao biti oko deset milijuna kuna.

Na objektu žičare postavljena je obavijest kako je žičara - privremeno zatvorena zbog razloga više sile, dok je direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković u priopćenju istaknuo da su izrazito razočarani što je žičara zatvorena nakon što su devet godina od države i Grada Dubrovnika čekali na dobivanje koncesije.

- Ova odluka ugrozit će mnoga radna mjesta u tvrtki Excelsa nekretnine i kod njezinih 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika, istaknuto je u objavi tvrtke. Štetu će, dodaje se, također osjetiti i država, grad i građani, adržavni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijega pristupa Srđu.

Također, kako je naveo Rusković, očekivano će pasti broj posjetitelja Muzeja Domovinskog rata na Srđu koji je u vlasništvu grada, a gosti Dubrovnika neće moći uživati u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija.

Rusković smatra kako je potpuno nepotrebna i nesvrhovita šteta koja će nastati zbog zatvaranja žičare jer je, kako je napomenuo, u tijeku postupak usuglašavanja nagodbe  između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina po kojoj bi se pak stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji, a zatvaranje žičare, siguran je, neće ubrzati taj postupak.

Podsjetio je da su Excelsa neakretnine još 2010. zatražile koncesiju od državnih tijela, a od Grada Dubrovnika 2015. kada je to pitanje prešlo u njegovu nadležnost, i to po koncesijskim uvjetima koji su bili potpuno usuglašeni s Gradom.

- Po zahtjevu Grada, tvrtka je drugi put podnijela zahtjev za koncesiju u prosincu 2017. a Grad Dubrovnik je pak odluku o koncesiji s koncesijskim uvjetima usuglašenima još 2015. donio 9. travnja 2018., međutim do danas nije dostavio ugovor o koncesiji Excelsa nekretninama na potpis, podsjetio je Rusković.

Istaknuo je kako se sudski sporovi, koji su navodno pravna zapreka za sklapanje koncesijskog ugovora, vode kako bi nadležna tijela naplatila koncesijsku naknadu za razdoblje od 2010. do 2017.

Rusković je ustvrdio kako je isključiv razlog zašto nadležna tijela nisu naplatila koncesjsku naknadu činjenica da nisu s Excelsa nekretninama sklopili koncesijski ugovor, iako je to ta tvrtka tražila, te dodao kako se ne uzima se u obzir ni činjenica da je Carinska uprava od Excelsa nekretnina još prošle godine naplatila naknadu za period od kolovoza 2015. do listopada 2017.

- Ponosni smo na ovu investiciju jer je žičara u proteklih devet godina generirala veliku gospodarsku korist, ne samo nama vlasnicima, već i drugim poslovnim subjektima, ali i samoj zajednici. Od početka rada žičare Excelsa nekretnine pridonijele su s više od 122 milijuna kuna poreza i doprinosa u državni proračun, a najveći dio generiran je radom žičare, istaknuo je.

Rusković je ustvrdio kako je Grad Dubrovnik već odavno mogao ostvarivati prihode od koncesije da je tvrtka Excelsa nekretnine na temelju dogovorenih uvjeta s Gradom iz 2015. dobila ugovor na potpis, a time i temelj za plaćanje koncesije. Jer, ustvrdio je, žičaru ne bismo nikada ni počeli obnavljati da nam obveza plaćanja koncesije od samog početka nije bila prihvatljiva.

Rusković je najavio kako će Excelsa nekretnine nastaviti razgovati kako bi se pronašlo za sve prihvatljivo rješenje, te da će poduzeti sve zakonom predviđene radnje kako bi zaštitili svoja prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!