Caritas Općoj bolnici ustupio na korištenje kontejnersku kuhinju

13:19 / 13.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kontejnerska kuhinja za Opću bolnicu u Sisku

Kontejnerska kuhinja za Opću bolnicu u Sisku

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sisačkoj Općoj bolnici "Dr Ivo Pedišić", čiji su svi odjeli teško stradali za razornog potresa, Hrvatski Caritas je ustupio na korištenje potpuno opremljenu kontejnersku kuhinju, čime je privremeno riješen jedan od velikih problema bolnice.

Ugovor o korištenju kuhinje potpisali au ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović. Time je nastavljena dosadašnja uspješna suradnja dvije ustanove, koja se ogledala u donaciji kontejnera, bolničkih kreveta, opreme i druge humanitarne pomoći.

- Kapacitet naše mobilne kontejnerske kuhinje je 300 obroka za bolesnike i druge korisnike. Mi smo već neposredno nakon potresa pomagali donacijama bolnicu a i nadalje smo spremni našu pomoć usmjeravati prema potrebitima, a posebno prema bolesnicima kao najugroženijima, rekao je napon potpisa ugovora mons. Svalina.

Bolnička kuhinja nije zadovoljavala uvjete

Ravnatelj bolnice Dujmenović rekao je kako bolnička kuhinja ni dosad nije zadovoljavala uvjete pripreme hrane, a nakon potresa se obroci dovoze iz montažnog objekta u Petrinji što povećava rizik da se prilikom transporta kontaminira. Sada će se nastojati što više hrane pripremati u kontejnerskoj kuhinji.

- U prvom redu su ovdje naši najugroženiji, a to su bolesnici i veseli me da će ova naša kuhinja biti na korist zaista onih koji su ovdje najpotrebitiji da se njima osigura topi obrok, istaknuo je mons. Svalina

- Iako se u ovim teškim vremenima najviše spominju oštećenja zdravstvenih objekata i opreme, nama je kuhinja itekako od krucijalne važnosti tako da nam je ova donacija vrlo značajna, naglasio je ravnatelj bolnice.

Dujmenović je naglasio kako će obnova sisačke bolnice biti spora i skupa, no da su napravljeni neki pozitivni pomaci. U bolnici je nakon potresa bilo 30 kreveta, a sada ih je već 130 a jučer su odjeli kirurgije vraćeni u staru, obnovljenu zgradu.

U novom središnjem paviljonu u podrumu smještena je hemodijaliza, na prvom katu rade laboratoriji, a na drugom katu polikliničke ambulante, dok će na treći i četvrti kat privremeno smjestiti sve internističke odjele sa oko 80 kreveta. U paviljonu će biti i dnevna bolnica što je i bila prvotna namjena paviljona, rekao je ravnatelj.

Dodao je kako je u zgradi ginekologije sada smještena i pedijatrija, koja je dobila više prostora. Još je ostao problem hitnog bolničkoj prijema, koji je također privremeno u zgradi ginekologije. Poslije planiranih preseljenja, kako je dodao Dujmenović, u bolnici će biti oko 250 kreveta, što je još uvijek malo u odnosu na ranijih 408.

Najavio je skoro raspisivanje natječaja za obnovu zgrade nove interne, pedijatrije i neurologije, te zgrade pulmologije, palijative i produženog liječenja u Petrinji. Izabra je izvođač radova za obnovu zgrade odjela dermatologije, pa će početi i djelovanje tzv. Jodnog lječilišta. Značajno je povećan i broj pregleda, kojih je sada više od tisuću na dan, izvijestio je Dujmenović.. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!