Caritasovi paketi potrebitima, uoči blagdana

07.04.2023.

13:56

Autor: Marija Milas/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Socijalna samoposluga

Socijalna samoposluga

Foto: HTV / HRT

Socijalna samoposluga Caritasa još od 2009. vodi brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija, pogotovo uoči blagdana. Svojim aktivnostima tako osigurava minimalne egzistencijalne uvjete za socijalno ugrožene s područja Grada Zagreba i još triju susjednih županija. Ususret najvećem kršćanskom blagdanu - podijeljeni su prehrambeni i higijenski paketi.

Niz nesretnih okolnosti mnoge obitelji natjerao je da pomoć potraže u Caritasovoj socijalnoj samoposluzi. A pomoć je često najpotrebnija upravo prije blagdana.

- Ovo puno znači jer ne morate razbijati glavu s određenim stvarima. Jer znate da ćete ipak nešto dobiti. A i ovako voća i povrća ne mogu baš u sred zime djeci priuštiti, kaže Tatjana iz Zagreba.

Uskrsu, koji će se ove godine slaviti skromno, najviše se veseli Tatjaninih petero djece.

- Bitno da smo zajedno, pa onda, jaja uvijek ima da se ofarbaju. Beremo lišće koje lijepimo gore, i bojamo u luku i to im je onda zanimacija, pa su veseli, kaže Tatjana.

Oko 20 godina gospođa Irena Duk volontira u Caritasu. Kaže, najviše je rastuži kada primijeti kako skromne pakete pripremaju za sve veći broj korisnika.

- Raste, raste. Potrebiti su u hrani i odjeći i obući u svemu. Neimaština. Kratko rečeno, kazala je.

Proizvode doniraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovine, pojedinci, udruge i država. Najveći je problem nabava higijenskih potrepština.

- Higijenske potrepštine koje su strahovito poskupjele u zadnje vrijeme na njih nema oslobađanja plaćanja PDV-a. Tako da njih imamo dosta malo i često smo prisiljeni kupovati takve proizvode, ističe tajnik Caritasa Zvonko Erceg.

Zahvaljujući paketima i vrijednim donacijama, oko 4000 korisnika ove će blagdane proslaviti malo bezbrižnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!