15:12 / 16.03.2020.

Autor: I.D./HINA

CARNET: Središnji sustav još od petka pod opterećenjem i napadima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sustav AAI@EduHR trenutačno je stabilan, ali i dalje pod izuzetno velikim opterećenjem zbog pružanja podrške za online nastavu, izvijestio je CARNET.
Sustav AAI@EduHR trenutačno je stabilan, ali i dalje pod izuzetno velikim opterećenjem zbog pružanja podrške za online nastavu, izvijestio je CARNET nakon jutrošnjeg hakerskog napada na sustav kojim se zbog prekida nastave u školskim ustanovama provodi poučavanje na daljinu.

Na svojoj Facebook stranici CARNET navodi da su središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno visokim opterećenjem još od petka, 13. ožujka, a uz predviđeno, pojačano, opterećenje, sustav je bio istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima, poput jutrošnjeg #DDOS napada koji je korisnicima uzrokovao poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Podsjećaju pritom da je za počinjenje kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. U trenutku eskalacije tih napada rad sustava se usporava i on postaje nedostupan većini korisnika, a takvih eskalacija bilo je desetak samo u proteklih 48 sati, izvijestili su iz CARNET-a.

Dodaju da je zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno na razini CARNET-ove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu.

- Suradnja timova Srca i CARNETA je vezano uz ovu problematiku maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava, istaknuli su.

Iz CARNET-a su, s obzirom na mnogobrojne prijave s pogrešnim korisničkim podacima, zamolili korisnike iz sustava osnovnog i srednjeg školstva da prije pristupanja uslugama provjere valjanost svojih @skole.hr korisničkih računa na stranici https://provjera.skole.hr/.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih, a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki.

- Godišnji dnevni prosjek autentikacija je oko 106.000 dnevno, a relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava, napominju.

Srce od utorka počinje s posebnim režimom rada

U skladu s epidemiološkom situacijom do daljnjeg se otkazuju svi javni događaji u zgradi Srca i onemogućavaju svi dolasci u zgradu Srca, osim zaposlenicima Srca i CARNET-a. Osobni dolasci korisnika Helpdeska Srca neće biti mogući i za njih će Helpdesk Srca biti dostupan putem e-pošte helpdesk@srce.hr ili telefona 01 616 5165 od 8 do 16 sati.

Obrazovne aktivnosti Srca u učionicama neće se održavati do daljnjega, a na vrijeme će se objaviti o ponovnoj uspostavi obrazovnih aktivnosti. Pitanja o svemu mogu se poslati na e-poštu edu@srce.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!