14:39 / 07.10.2018.

Autor: D.T./HRT

Čarobnjak maketar

-

-

Foto: - / -

Makete su uglavnom u omjeru 1:10. Bilo je i onih preko dva metra a upravo sklapa opremu za trabakul od metra i pol.
Zvijezda male kućne izložbe brodskih maketa - batelina i njen tvorac Richard, rođeni Pražanin, Uljanikov je projektant i konstruktor, koji ni u slobodno vrijeme ne može bez brodova.

Posjedovati originalni nacrt prava je sreća, a još veća moći vidjeti živi primjerak. On istinski gušta u gradnji maketa drvenih tradicijski barki s Jadrana. Osim batane napravio je braceru dalmatu. I korčulanski leut ili trajtu.

Makete su uglavnom u omjeru 1:10. Bilo je i onih preko dva metra a upravo sklapa opremu za trabakul od metra i pol.

Ovaj projektant i brodomodelar slagao je jedrenjake, ali i ploveće modele brodova.

Pozitivnu vatru Richard je zapalio u polaznicima svoje radionice maketarstva, od onih predškolske dobi koji rade papirnate makete do starijih pred kojima je izazov plastičnih i drvenih maketa.

Richard Peršić sa 7 je godina Prag i rijeku Vltavu zamijenio Pulom i morem. Desetljećima nakon toga za sobom ima 40-tak nagrada i gotovo 700 maketa i modela brodova. A sve je počelo s jednostavnom, malenom šešulicom klase optimist.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!