08:20 / 28.03.2019.

Autor: D.M./Hina

Časni sud Liječničke komore oslobodio Kujundžića i Petrova

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Oba slučaja vezana su uz izjave u povodu smrti mladića Matea Ružića iz Zaprešića.
Časni sud Hrvatske liječničke komore na jučerašnjoj je sjednici donio odluku o oslobađanju ministra zdravstva prof. prim. dr. sc. Milana Kujundžića i saborskog zastupnika dr. sc. Bože Petrova od odgovornosti zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije. Oba slučaja vezana su uz izjave u povodu smrti mladića Matea Ružića iz Zaprešića.

Časni sud odlučio ih je osloboditi odgovornosti za povredu Kodeksa jer je ocijenio da nisu povrijedili dužnosti i ugled liječničkog zvanja, Zakon o liječništvu ni Kodeks medicinske etike i deontologije. Sud je zaključio da postoje okolnosti koje isključuju odgovornost u skladu s odredbama kaznenog materijalnog prava, smatrajući da Časni sud HLK nije primjerena pozornica za vođenje političkih sukoba. O ta dva predmeta Časni sud odlučivao je na temelju pozitivnog mišljenja Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju.

- I kao liječnik i kao saborski zastupnik progovaram budući da su mi građani dali povjerenje da moram štititi njihove interese. Znamo svi da nam je zdravstveni sustav u katastrofalnom stanju, a odgovoran je onaj tko upravlja zdravstvenim sustavom, a to je ministar zdravstva. To je razlog zašto smo progovarali u trenutku kada su se događale loše stvari u zdravstvu", izjavio je čelnik Mosta Božo Petrov.

Kujundžić je podnio tužbu protiv predsjednika Mosta Bože Petrova, Mostove saborske zastupnice Ines Strenje i saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića Državnom odvjetništvu i HLK, tvrdeći da su u svojim javnim istupima obmanjivali javnost o okolnosti smrti Matea Ružića i zbog toga unijeli strah u hrvatsku javnost da sustav hitne pomoći ne funkcionira te nanijeli štetu kredibilitetu hrvatske države.

Jovanović je pak za Kujundžića zatražio pokretanje disciplinskog postupka smatrajući da je svojom izjavom o tragediji u Zaprešiću povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije, kao i da nije časno postupio prema svojim kolegama liječnicima - Ines Strenji i Boži Petrovu, jer je neutemeljenom i paušalnom ocjenom obezvrijedio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

U slučaju proglašavanja odgovornim liječniku se može izreći neka od disciplinskih mjera koje su propisane Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK. Protiv odluke Časnog suda moguće je podnijeti žalbu Visokom časnom sudu HLK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!