15:39 / 18.01.2019.

Autor: Hina

Čavlović Smiljanec negira da je stopirala naplatu poreznog duga Željku Bilošu

-

-

Foto: - / -

U svojoj obrani Čavlović Smiljanec je kazala da s Bilošem nikada nije kontaktirala te da ga je prvi put vidjela na sudu.
Bivša šefica Porezne uprave i SDP-ova saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec u petak je u svojoj obrani na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odbacila optužbe da je stopiranjem naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu državu oštetili za 9,5 milijuna kuna.

- Nastavljeno suđenje Nadi Čavlović Smiljanec
- Potvrđena optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec
- Odbijen zahtjev Čavlović Smiljanec za izuzimanje dokaza

Uskok tvrdi da je Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi zbog Biloševa poreznog duga od osječke poreznice Ružice Kovačević, koja je također na optuženičkoj klupi, tražila da se rješenje ne provede. Time je Biloševoj tvrtki, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha.


Biloša prvi put vidjela na sudu, o problemima OLT-a razgovarala jedino s Biljanom Borzan

U svojoj obrani Čavlović Smiljanec je kazala da s Bilošem nikada nije kontaktirala te da ga je prvi put vidjela na sudu. O problemima njegove tvrtke, dodala je, razgovarala je jedino sa SDP-ovom eurozastupnicom Biljanom Borzan koja je na sudu prije posvjedočila kako je željela pomoći da se riješi problem tvrtke s 200 zaposlenih.

- Postavlja se pitanje i koji sam motiv imala za činjenje kaznenog djela nakon 30 godina karijere u kojoj je kruna bila upravo imenovanje na mjesto ravnateljice Porezne uprave. Meni je tada život pao u vodu i tako je i danas, a želim naglasiti i da sam nakon što je sve to počelo dala ostavku iz moralnih razloga jer sam smatrala da svoj posao više ne mogu obavljati ako se protiv mene pokrenula istraga, kazala je Čavlović Smiljanec.

Dodala je i da ju je Biljana Borzan na probleme tvrtke OLT, za koju je kazala da je važna za Slavoniju, upozorila u srpnju 2012.

- Objasnila je da su u fazi ishodovanja kredita za plaćanje poreznog duga te me molila da se o tome raspitam i primim nekog iz tvrtke na razgovor, rekla je Čavlović Smiljanec.

No bivša šefica Porezne uprave na kraju je ipak, kako kaže, zaključila da se neće naći s predstavnicima OLT-a jer je bila riječ o velikim poreznim dužnicima, već je od Ružice Kovačević pokušala doznati o čemu je riječ.


Da dug nije plaćen, navodno doznala 2013.

- Odgovorila mi je da nije utvrđen porezni dug, da su oni u procesu realizacije kredita te da misli da to razvlače. Kazala sam joj da im mora izdati potvrdu o dugu jer sam znala da čim se potvrda izda - počinje teći rok od 30 dana u kojem se mora platiti glavnica da bi se otpisale kamate, a kamate OLT-a bile su velike, ispričala je Čavlović Smiljanec.

Nekoliko dana poslije Kovačević joj je rekla da iz OLT-a nisu poslali garanciju, a Čavlović Smiljanec je zatražila da nastavi s postupkom.

- O tome više nismo razgovarale. Znam da je OLT bio među 10 najvećih dužnika s tog područja jer sam to vidjela u mjesečnim izvješćima, a da dug nije naplaćen, doznala sam 2013., istaknula je u svojoj obrani.

Kazala je i da zbog toga na nju nije bilo političkih pritisaka, da o problemima OLT-a nije razgovarala s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom te da prije suđenja nije poznavala Matu Radeljića koji je, kao i Vrdoljak, bio svjedok u ovom postupku jer su tajno snimljeni kako s Bilošem razgovaraju o problemima njegove tvrtke.

Prije iznošenja obrane u sudnici su pročitani izvaci iz kaznene evidencije za sve troje optuženika iz koje je proizašlo da Biloš ima pravomoćnu uvjetnu kaznu za koju nisu znali ni on ni njegov odvjetnik.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!