11:22 / 15.05.2019.

Autor: V.K./HRT

Čavlović: Sustav boks-barijera odlično je odradio posao

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon silovitog vjetra, koji je prouzročio brojne probleme i štetu na zagrebačkom području, od jučer problemi s poplavama i na karlovačkom području. Poplavljeno je oko 20 kuća, brojne su ceste zatvorene.
Obilna kiša koja pada još od petka dovela je do trenutačne situacije, rekao je za Studio 4 HRT-a Zoran Čavlović, voditelj centra obrane od poplava. Nakon silovitog vjetra, koji je prouzročio brojne probleme i štetu na zagrebačkom području, od jučer problemi s poplavama i na karlovačkom području. Poplavljeno je 20-ak kuća, brojne su ceste zatvorene. Situacija je teška i u Hrvatskoj Kostajnici.

Vodostaji na vrhuncu - vodeni val prijeti Jasenovcu

- Ova je poplava interesantna zato što je rijeka Mrežnica dostigla svoj najveći vodostaj ikada, a to je 342 centimetra. Sam vodeni val su formirale Korana i Mrežnica. Noćas smo postigli maksimalni vodostaj od 799 centimetara na Korani, a na Kupi 778, rekao je.

Naglasio je da je sustav boks-barijera, koji je postavljen prošle godine, "izvrsno odradio posao na ovom području". Boks-barijere su velike barijere koje se pune materijalom (pijesak, glina…) i to je privremeni sustav obrane od poplava s obzirom na to da se na tom području planira izgradnja pet kilometara nasipa, koji će biti gotov do 2023. te će biti konačno rješenje za Karlovac.

- Svaka je poplava drugačija i ne može se očekivati da će obrana od nje biti jednostavna. Klimatske promjene su pridonijele tome. Više nemamo normalne očekivane poplave. Danas imamo ili ekstreme ili suše, istaknuo je.

Čavlović kaže da se stanje u Hrvatskoj Kostajnici stabiliziralo i smatra da će vodeni val proći. Ističe kako su ondje uvedene sve mjere koje su bile na raspolaganju i kako je sustav "dobro odradio posao".

- Val koji se formirao od Une posljedica je velikih oborina u BiH, osobito na slijevu Vrbasa, Sane i Une. Upravo stoga očekujemo uvođenje izvanrednih mjera u Jasenovcu, na ušću Une u Savu.

- Trenutačno se radi 230 kilometara nasipa, ali najveći su problem imovinsko-pravni odnosi koji usporavaju radove.  Čavlović ističe da Hrvatska ima jedan od najboljih sustava obrane od poplave u Europi.

- Moram istaknuti da je situacija pod kontrolom, ali se mora napomenuti kako vodeni val u opadanju radi najveću štetu, zato što se voda povlači i dolazi do odrona nasipa. Upravo stoga moramo u idućim danima budno pratiti da ne dođe do odrona i znatnih oštećenja, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!