12:41 / 20.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Čehok proziva Čačića: Trebamo više testirati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradonačelnik Varaždina smatra kako izvor zaraze nisu kafići i otvoreni prostori, nego radni prostori, što je suprotno stajalištu župana Čačića.
Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok izjavio je da za širenje zaraze koronavirusom nisu krivi kafići i otvoreni prostori, nego radni prostori, što je suprotno stajalištu varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je za strože mjere prema ugostiteljskim objektima i okupljanjima.

➡️ Uvode se strože mjere, Varaždin gotovo u 'lockdownu'
➡️ Sve o koronavirusu  

Župan Čačić nekoliko je puta rekao kako od Nacionalnog stožera civilne zaštite traže skraćivanje radnog vremena pa i zatvaranje ugostiteljskih objekata kao potencijalnih mjesta širenja zaraze. Kritizirao je i odluku Grada Varaždina da se ide u organizaciju Adventa u Varaždinu s kućicama za ugostiteljsku namjenu i postavljanje klizališta.

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je poručio da ono što Čačić govori neće ni na koji način smanjiti broj zaraženih. Rekao je kako se slaže s njegovim idejama, ali nije vrijeme za prepucavanje.

- Mi smo uputili Nacionalnom stožeru zahtjev i zamolbu da se počne s ciljanim testiranjima po tvrtkama jer izvor zaraze nisu kafići, još manje su otvoreni prostori, kao što župan misli. Ako nećemo ići to ciljano testirati, ovo što radi Zagreb od ponedjeljka, što su najavili Međimurci, mi nećemo postići ništa. Grad je ponudio i sredstva i novac, međutim, nemamo liječnike i to ne možemo sami provesti, rekao je Čehok, koji smatra da su izvor zaraze uredi i industrijski pogoni.

- Da mi imamo ovlasti koje ima župan, ja bih to odmah učinio. Izdvojio bih milijun, dva milijuna kuna i testirao bih stanovništvo tamo gdje su krizna žarišta. I onda bismo znali točno tko i gdje su ti izvori zaraze, dodao je. Čehok također smatra da organizacija Adventa u Varaždinu, u prilagođenom obliku, neće uzrokovati širenje virusa. 

- Neka netko objasni kako bi se djeca na 800 kvadrata, 30-ero djece koja kližu mogla zaraziti. Upravo suprotno, mi trebamo građane potaknuti da izlaze van i da budu vani na zraku u zimi, ali, naravno, pridržavajući se mjera, izjavio je Čehok.

U vezi s pritiskom na zdravstveni sustav zbog pandemije koronavirusa, rekao je kako trpe pacijenti koji nisu zaraženi jer je i prije nedostajalo liječnika i medicinskih sestara. Sada ih imamo još manje. I to je nešto što je izravna odgovornost župana, o kojoj ga naravno, nažalost, nitko ništa ne pita. On će jednom morati odgovarati za stanje u bolnici, zaključio je Čehok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!