14:24 / 23.04.2021.

Autor: Ivica Grudiček/P.F./HRT

Čehoku će se ponovno suditi

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, dok su tada bezuvjetne kazne dobili i Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Istovremeno, oslobađajući dio presude protiv njih Vrhovni sud je sada potvrdio te ona time postaje pravomoćna, a odnosi se i na Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu.

Prema odluci Vrhovnog suda od 29. ožujka, koja je danas objavljena, Čehoku, Patafti i Huljev će se ponovo suditi za kaznena djela za koja su bili osuđeni. Riječ je o zamjeni zemljišta Jalkovec-Brezje između Grada Varaždina i tadašnjeg T7 VIS-a, zatim o kupnji zemljišta za POS-izgradnju (Banfica i Vilka Novaka) te o ulaganjima tvrtke Winair u varaždinsku zračnu luku.

vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja.

- Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, ističe Vrhovni sud.

Time je, dodaju, i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom.

Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu, izvijestio je Vrhovni sud.

Ističu da će prvostupanjski sud iznova provesti raspravu u tom dijelu optužbe, a u ponovljenom postupku ponovno izvesti i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti.

Čehok bez komentara na odluku Vrhovnog suda

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nije želio komentirati odluku Vrhovnog suda koji je potvrdio oslobađajući, a ukinuo osuđujući dio presude te zatražio novo suđenje zbog optužbi o pogodovanju tvrtkama Davora Patafte.

- Mislim da sam nedužan i oko ovih dviju točaka koje se vraćaju na ponovno suđenje i da ću to u ponovnom postupku i dokazati, jedino je što je o presudi Vrhovnog suda kazao Čehok.

U izjavi Hini kazao je i da će "o svemu više reći njegova odvjetnica kad bude vrijeme".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!