Čeka li nas uskoro novi veliki val poskupljenja?

21.02.2023.

13:36

Autor: Vijesti/HRT/A.S.

Čeka li nas uskoro novi veliki val poskupljenja?

Čeka li nas uskoro novi veliki val poskupljenja?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čeka li nas uskoro novi veliki val poskupljenja? Distributeri maloprodajnih lanaca najavili su da će povećati cijene mnogih proizvoda i desetak posto zbog inflacije koja je i dalje visoka. Najavu poskupljenja komentirala je direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

- Mi smo svjesni već mjesecima da je stopa inflacije još uvijek na visokoj razini. Inflacijski pritisci su i dalje prisutni, neovisno koliko mi pokušavali zaustaviti rast cijena. Još će očito neko vrijeme biti potrebno da cijene ipak počnu padati, rekla je Weber.

- Mi smo vidjeli da je stopa inflacije počela padati, međutim, i dalje je ona prisutna i dalje će biti potrebno vrijeme da se smiri, dodala je.

O stopi inflacije rekla je da ju je teško generalizirati. 

- Teško je generalizirati i svaki distributer ima svoje principale koji mu predlažu određene cjenike, kazala je. 

Ministar financija ističe da novo podizanje cijena nije očekivao s obzirom na to da je inflacija na godišnjoj razini počela padati.

- Čuo sam ove najave i ne znam čime bi ih potkrijepio. S obzirom na to da su i cijene energenata kod nas u posljednje vrijeme pa i na svjetskim tržištima u padu, i cijene struje, plina i svih ostalih inputa,  ne znam zapravo čime ih potkrepljuju oni koji dižu te cijene. Nisam siguran, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!