Čeka se Zakon o zaštiti zviždača

25.01.2022.

19:43

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT

Adrijana Cvrtila i Maja Đerek

Adrijana Cvrtila i Maja Đerek

Foto: Dnevnik / HRT

Dok je u sabornici trajala rasprava o novom Zakonu o zaštiti zviždača, u zgradi Sabora pred novinare su izašle dvije hrvatske zviždačice. Bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek rekla je da je dobila otkaz nekoliko mjeseci nakon što je prijavila nepravilnosti i koruptivne radnje u toj državnoj tvrtki. Cijela priča naslonila se na slučaj državnog stana kojim se koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić.

Adrijana Cvrtila, nekadašnja direktorica gradske kutinske tvrtke, prijavila je afere zbog kojih je kutinski gradonačelnik i sada u pritvoru. Maja Đerek prijavila je nepravilnosti u Državnim nekretninama. Obje su ostale bez posla.

- Ne dvojim, opet bih napravila isto, rekla je Cvrtila.

- Ja mislim da integritet savjest moral nema cijenu. I ponovila bih to opet, rekla je Đerek.

Prijavila je Đerek i da je njezina bivša tvrtka Državne nekretnine u kratkom roku obnovila stan predstojnika premijerova ureda Zvonimira Frke Petešića.

- Činjenica je da su državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu i negdje oko mjesec dana nakon zagrebačkog potresa je stan bio obnovljen, dodala je Đerek.

Obnova te zgrade u javnosti je bila prikazana kao dobar primjer samoobnove - tvrdi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

- Do trenutka dok se nije saznalo da jedan stan u toj višestambenoj zgradi je državni, rekao je Horvat.

Gospodin Frka Petešić ima pravo na taj stan. On ga je dobio potpuno legalno i on ga koristi sukladno zakonima. No pojavile su se nejasnoće o prebivalištu Frke Petešića i tome ima li pravo na državni stan.

Predsjednik Milanović o svemu kaže - to je kazneno djelo.

- Nije problem u obnovi fasade, država je jedan od vlasnika. Ali kako pobogu da je baš njegov stan obnovljen, a drugi moraju dizati kredit u nadi da će im to biti isplaćeno iz nekih gradskih fondova. Čovjek parazitira na našoj grbači, na mojoj, ja plaćam kredit, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Zviždačica Đerek je navela i da je ministar Banožić sam sebi birao državni stan.

- Ja mogu reći, ono što su moja neposredna saznanja, da je meni moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega, dodala je Đerek.

Da je Banožić lagao, smatra Milanović.

- Krivotvorio je podatke o statusu svoje obitelji u Zagrebu. Dakle, lagao je opet, to se zaboravlja, čovjek ide grlimice iz afere u aferu. Dakle, njegova djeca su školarci, idu u školu u Vinkovcima, rekao je Milanović.

- Ja nisam kao on, kada je imao 42 godine i dobio povlašteni kredit da sam si mogao kupiti više od 120 kvadrata stana u Zagrebu. Ja živim u državnom stanu, kojeg ću uredno vratiti kako sam ga i zaprimio. Isto tako će iza mene doći nekakav drugi državni dužnosnik. Odgovorno tvrdim da nikada nisam birao sebi stan, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Situacije s Frkom Petešićem i Banožićem samo su neke koje je Đerek prijavila. Državne nekretnine odbacuju njezine tvrdnje - kažu, neutemeljene su, a društvo posluje zakonito. Isto tvrdi i ministar Horvat.

- Gospođa Đerek 20.9.2020. zbog nepoštivanja radnih prava dobiva otkaz, redovni otkaz nakon niza opomena, rekao je Horvat.

U međuvremenu saborski zastupnici raspravljali su o zakonu koji bi trebao štititi zviždače. Oporba je upozorila na moguća dodatna poboljšanja, a ministar Malenica obećao da će ih do idućeg čitanja razmotriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!