Čekanje na graničnom prijelazu Bregana uskoro bi moglo postati prošlost

13.11.2022.

20:25

Autor: Eugen Husak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Gužve na graničnom prijelazu Bregana za izlazak iz Hrvatske

Gužve na graničnom prijelazu Bregana za izlazak iz Hrvatske

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Sa Slovenijom od prvog siječnja ukidaju se granične kontrole. Naime, Europski parlament prije nekoliko dana podržao je ulazak Hrvatske u Schengen i sada se još samo čeka odluka Vijeća Europske unije. 

Hrvatska će tako postati 27. članica šengenskog prostora, što znači da ćemo, primjerice, od Dubrovnika do Norveške moći bez putovnice. Granice s Mađarskom i Slovenijom se brišu, dok one s BiH, Srbijom i Crnom Gorom postaju vanjske granice Unije.

Čekanje na graničnom prijelazu Bregana uskoro bi moglo postati prošlost. Jer nakon ulaska Hrvatske u Schengen - ovdje više neće biti graničnih kontrola.  

- Policija odlazi s područja graničnog prijelaza. Ostaju kontrolne kućice i druga infrastruktura zbog mogućnosti ponovnog uvođenja graničnih kontrola. Međutim, rampe i table i slično će se maknuti radi slobodnog prolaska roba i putnika, rekao je Marijan Burić, zamjenik načelnika GP-a Bregana.

Granična policija povlači se sa svih prijelaza između Hrvatske i Slovenije, kao i Hrvatske i Mađarske. Putnici na Bregani su oduševljeni.  

Šengenski zid sada se seli na istok. Granica sa Srbijom i BiH postaje vanjska granica Unije. Na prijelazu Stara Gradiška poručuju - sve je spremno, a putnici nemaju razloga za zabrinutost. 

- Ništa se neće značajno promijeniti na graničnom prijelazu, kako i ovome tako i na svim ostalima na vanjskoj granici Hrvatske i EU budući da već sad na vanjskoj granici primjenjujemo šengensku pravnu stečevinu, rekao je Filip Valentić, pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu, GP Stara Gradiška.

Svaka se putovnica provjerava i evidentira, sumnjivi automobili detaljno pregledavaju. 

I na željeznici su, poručuju iz HŽ infrastrukture, spremni za Schengen. Provedena je prva, minimalna prilagodba kolodvora Tovarnik i Slavonski Šamac. No, na oba kolodvora, kao i u Metkoviću, Drenovcima, Volinji i Erdutu, priznaju, posla još ima. 

Planirani završetak nastavka radova na ovim prijelazima očekuje se u periodu 2023.-2024. godina. 

Filip Dragović s Instituta za sigurnosne politike mogući problem u provedbi šengenskih pravila vidi jedino u implementaciji novih informacijskih sustava na granicama s trećim državama.

- Gdje se iduće godine uvode dva nova sustava koja će nalagati uzimanje biometrijskih podataka trećim državljanima i tu očekujem da može doći do velikih gužvi na granici s trećim državama, rekao je Filip Dragović, Institut za sigurnosne politike.

A hoće li zbog povlačenja policije sa zapadnih granica procvjetati kriminal? U policiji kažu da neće jer će se znatno povećati broj kontrola unutar teritorija, na stajalištima, benzinskim crpkama, izlazima s autoceste što je također dio šengenskih pravila.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!