Ćelić: Sve raširenija konzumacija opasnog fentanila

18.06.2023.

13:18

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Psihijatar Ivan Ćelić

Psihijatar Ivan Ćelić

Foto: HTV / HRT

Droga je u europskim zemljama sve dostupnija, na tržištu se mogu pronaći kojekakve psihoaktivne supstancije, stoji u najnovijem izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Zapljenjuju se rekordne količine, postojeće droge postaju sve jače, a sve je više i one nove sintetizirane. Situacija u Hrvatskoj slična je kao u ostatku Europe, ali ipak malo bolja. Protekle godine u zagrebačkim otpadnim vodama pronađeno je malo manje droge nakon više godina kontinuiranog rasta. Posebno zabrinjava sve raširenija konzumacija iznimno opasnog fentanila, rekao je psihijatar Ivan Ćelić.


Psihijatar Ivan Ćelić rekao je da na razini Europske unije možemo biti zadovoljni sa situacijom vezanom uz konzumaciju heroina, koji je najopasnija droga, osobito ako se uzima iglom. Ali dodaje da postoje i nešto čime ne možemo biti zadovoljni. 

- Ne možemo biti zadovoljni na razini Europske unije pa tako i Hrvatske sve većim porastom konzumacije marihuane i stimulansa, bilo da je riječ o kokainu ili sintetskim stimulansima kao što su speed, ecstasy i metamfetamin, objasnio je. 

Psihijatar je kazao da konzumacija fentanila u SAD-u poprima epidemijske razmjere. Smrtni slučajevi pojavili su se i u Estoniji te Latviji. 

- Fentanil je lijek koji je vrlo učinkovit kod ljudi koji boluju od malignih bolesti, ali se zloupotrebljava i taj val dolazi i na europski kontinent, dodao je. 

- Potrebna vam je 50 puta manja količina fentanila u odnosu na heroin da biste dobili željeni učinak, to su mikrodoze koje mogu uzrokovati smrt. Trebamo otvoriti oči jer to je javnozdravstvena i sigurnosna prijetnja i za europski kontinent, rekao je Ćelić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!