13:27 / 24.10.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Ćelić opovrgava zataškavanje, Milina najavio istragu

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da će posebno oformljen tim utvrditi sve činjenice vezane za slučaj njegova zamjenika Josipa Ćelića, koji je u ožujku uhvaćen u vožnji trostruko bržoj od dozvoljene.
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u četvrtak da će posebno oformljen tim utvrditi sve činjenice vezane za slučaj njegova zamjenika Josipa Ćelića, koji je još u ožujku uhvaćen u vožnji trostruko bržoj od dozvoljene, ali je navodno prijavljen tek nakon medijskog upita o tom slučaju.

Na upit je li to točna informacija i kakva se poruka šalje javnosti, Milina je kazao kako može reći da je tu informaciju vidio jučer temeljem upita medija te da se i njegov zamjenik očitovao.

- Poruka je da stalno upozoravamo policijske službenike da se u službi i van službe moraju pridržavati svih pravila, posebno pravila u prometu, rekao je Milina, napominjući da je donesen novi zakon, stroži o prometu koji vrijedi za sve.

Milina je kazao da je, s obzirom da se radi o zamjeniku glavnog ravnatelja, oformio stručni tim koji je upućen da ispita sve činjenice o tom događaju. Nakon toga moći će, kazao je, nešto više reći.

- Policijski službenici moraju biti primjer. Od policijskog službenika pa do mene osobno, mi moramo biti primjer svim građanima u svom ponašanju u službi i van službe, rekao je Milina. Naglasio je da će sankcije uslijediti, ako se utvrdi odgovornost.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić opovrgnuo je da je zataškao prometni prekršaj, ali je priznao da je vozio 166 kilometara na sat cestom gdje je dopuštena brzina 50 kilometara na sat, te istaknuo da će, dokaže li mu se zataškavanje, odmah podnijeti ostavku.

- Ako se dokaže da sam bilo što zataškavao, istog trenutka podnosim ostavku, izjavio je Ćelić u Korenici novinarima. Na pitanje novinara zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o posljedicama, Ćelić je odgovorio kako definitivno i nedvojbeno priznaje počinjenje prekršaja.

- S obzirom da je postupak u tijeku, ja ne bih sad o razlozima. Definitivno, prihvaćam i priznajem počinjenje prekršaja. Ono što ne mogu prihvatiti su zlonamjerne optužbe da sam u bilo kojem dijelu zataškao, stornirao ili nekome izričito nešto naredio ili naložio da se stornira, to je apsolutno netočno, istaknuo je.

Zauzeo se za ubrzanje procesuiranja prometnih prekršaja, posebno u nekim policijskim upravama gdje postupak ide presporo. Ćeliću je zbog brze vožnje izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna te predložena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije na tri mjeseca.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je činjenica da je čak i u zakonu o prekršajima predviđeno da se prekršajni nalozi mogu podnijeti u roku od tri godine.

No, analize su pokazale da rješavanje prometnih prekršaja u nekom dugom vremenskom roku nije doprinos pravdi ni javnom redu niti sigurnosti prometa na cestama pa su od 1. kolovoza stupile izmjene zakona po kojem se prometni prekršaji rješavaju u roku od 15 dana.

- U izmjene se išlo kako bi se pridonijelo pravnoj sigurnosti i poslala poruka o izvjesnosti penalizacije prometnih prekršaja, a time neizravno i izravno pridonijeli rastu sigurnosne kulture, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!