Čelnici parlamenata Jandroković i Stefančuk održali bilateralni sastanak

26.10.2022.

14:03

Autor: Hrvatski sabor

Stefančuk u Hrvatskom saboru

Stefančuk u Hrvatskom saboru

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak u Saboru s predsjednikom oarlamenta Vrhovne Rade Ukrajine, Ruslanom Stefančukom.

Na sastanku dvojice čelnika parlamenata razgovaralo se o rezultatima Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme kojim je upravo u Zagrebu inaugurirana njena parlamentarna dimenzija.

Predsjednik Jandroković posebno je istaknuo tri ishoda summita: Zajedničku deklaraciju sudionika, potvrdu jedinstva u potpori Ukrajini i njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti, te osudu ruske agresije, nezakonite aneksije Krima i povrede ljudskih prava.

Predsjednik Stefančuk složio se s ocjenom summita te je iskazao iskrenu zahvalnost Republici Hrvatskoj, Hrvatskom saboru te djelatnicima svih uključenih hrvatskih institucija na naporima uloženim u organizaciju summita.

Čestitavši Republici Hrvatskoj na postignućima na putu ka članstvu u europodručju i u schengenskom prostoru, predsjednik Vrhovne Rade kazao je kako je Ukrajini Hrvatska uzor, jer je i ona prošla mukotrpan put od teških ratnih stradanja do pune integracije u EU. Izvijestio je kako će ukrajinske institucije uložiti maksimalne napore kako bi do kraja godine ispunile sedam skupina zahtjeva Europske komisije, što bi, nadaju se, omogućilo otvaranje pregovora o članstvu sljedeće godine.

Obostrano je potvrđena svijest o težini zadaća koje su na tom putu pred Ukrajinom. No, kako je i ovom prigodom naglasio predsjednik Jandroković, Ukrajina može najozbiljnije računati na vrlo konkretnu hrvatsku pomoć i prijenos iskustava, priopćili su iz Hrvatskog sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!