22:24 / 03.12.2018.

Autor: T.V./Hina/HRT

Čelnici SEI-ja nakon svečane večere uživali u zagrebačkom Adventu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon svečane večere sudionici sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative prošetali su središtem grada i upoznali se s čarima Adventa. Posjetili su i Umjetnički paviljon i razgledali izložbu Vlahe Bukovca, a zatim u Ledenom parku uživali u nastupu klizača.
Premijeri Mađarske, Albanije, Slovačke, Makedonije i Rumunjske stigli su danas u Zagreb na summit čelnika Srednjoeuropske inicijative (SEI). SEI ima 18 članica, a u Zagreb su stigli premijeri njih pet - Peter Pellegrini iz Slovačke, Vasilia Victoria Dancila iz Rumunjske, Zoran Zaev iz Makedonije, Edi Rama iz Alabanije i Viktor Orban iz Mađarske.

Ostale članice predstavljaju veleposlanici ili drugi dužnosnici, a na skup je došao i predstavnik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) te predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti. Na sastanku na vrhu, koji traje do utorka, očekuju se i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn te bugarski premijer Bojko Borisov.

Goste iz zemalja srednje i jugoistočne Europe ugostili su na večeri u hotelu Esplanade premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i drugi dužnosnici.

Nakon večere sudionici sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative prošetali su središtem grada i upoznali se s čarima Adventa u Zagrebu. Posjetili su i Umjetnički paviljon i razgledali izložbu Vlahe Bukovca, a zatim u Ledenom parku uživali u nastupu klizača.

SEI je osnovan s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji i od današnjih 18 članica SEI-ja njih 10 su članice EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice Istočnog partnerstva. Osnovan je 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Hrvatska je predsjedala tom organizacijom ove godine, a u Zagrebu će ga preuzeti Italija. Prioriteti hrvatskog predsjedanja bili su proširenje EU-a, jačanje suradnje na području gospodarstva, kulturna suradnja, izazovi migracija, jačanje parlamentarne suradnje te jačanje sinergije između SEI-ja i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!